Stäng fönster Sollefteå kn, Graninge kyrkas kyrkomiljö, Västernorrland

Beskrivning
Bruksbebyggelsen ligger strax nordväst om kyrkotomten där bruksgatan fortsätter söder om tomten intill en vik av Graningesjön, det vattendrag, som gav bruket kraft.

Kyrkan uppfördes 1759-61 i utkanten av själva bruksområdet.

En grusad uppfartsväg leder från väster upp till kyrkotomten. Den delar sig i en nordlig sträckning förbi kyrkotomten och en sträckning dragen genom impediment/bergshäll mot tomtens västra entré. Denna södra vägdel passerar en berghäll med ett insprängt kistrum i bergets södra del. Likförvaringen är skapad av arkitekten Walemar Granlund, Sollefteå, 1943. Portik av bearbetad natursten i kallmurad kvader, övre profilerad list. Pardörr i trä, diagonalställd romboid dekorpaneler, brun målning. Rundformiga draghandtag i smide.

Framför tomtens västra sida finns en parkeringsyta med grusbeläggning, möjligen är den utvidgad från klockstapeln, som försetts med genomgång på Sollefteåvis.

I sydväst utanför tomten en minneslund upprättad 1982. En skifferlagd stig leder till lunden från kyrkotomten.