Stäng fönster Sundsvall kn, Nacksta kyrkas kyrkomiljö, Västernorrland

Beskrivning
Nacksta är ett av de ytterområden som växte upp kring Sundsvalls centrum på 1950-talet. Nacksta kyrka är placerad på en svagt lutande gräsbevuxen höjdplatå, mitt i ett bostadsområde med hyreshus. Mot norr angränsar kyrkotomten mot kvarteret Vinkeltået med tre våningar höga hyreshus, nedanför dessa löper den vältrafikerade E14 i västergående riktning, mot öster förbinder Hårdvallsgatan riksvägen med bostadsområdet, i söder finns Midälvavägen. Sydväst om kyrkan finns en asfalterad parkering, för att nå kykrans entré går man via Midälvavägen. En gångväg genom bostadsområdet passerar kyrkan i norr. Från riksvägen kan man ana den gråblå byggnaden med sin skiftande putskulör. Den är trots sin utmärkande form förhållandevis anonym som kyrkobyggnad, vilket med sannolikhet kan förklaras med storlek och utformning, den slutna, mörka fasaden, som i alla avseenden skiljer sig från en traditionell svensk kyrkobyggnad. Idag finns Nacksta församlinghem i en ombyggd gammal butikslokal, ca 400 m sydöst om kyrkan, utmed Sallyhillsvägen.