Stäng fönster Ängelholm kn, Munka Ljungby kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Munka Ljungby samhälle ligger en halvmil öster om Ängelholm. Socknen består av odlad slättbygd med skog i öster.

Cistercienserklostret Herrevad grundades 1144 norr om Ljungbyhed. Klostret var rikt och ägde större delen av Munka Ljungby socken. Namnet Munka Ljungby står för munkarnas Ljungby. Vid reformationen på 1530-talet drogs klostrets egendomar in till kronan. Skånska herremän bytte till sig jord i Skåne mot sådan de ägde i Danmark. Så bildades Skillinge säteri av Mogens Krabbe med 15 gårdar i Munka Ljungby. 1601 utökades godset betydligt då fler gårdar överfördes till Skillinge. Samma år överfördes patronatsrätten över kyrkan till Skillinge, något som bestod fram till 1922 när patronatsystemet avskaffades. Munka Ljungbys historia är starkt knuten till Skillinge som ägde större delen av socknen fram till mitten av 1800-talet. Gården hade många anställda. Jorden brukades av arrendebönder och torpare. Skillinge bytte ägare ett flertal gånger. På 1800-talet började gård och torp säljas ut till självägande bönder.
Kyrkbyn fick ett uppsving vid järnvägens tillkomst med station 1904 och började då byggas ut kraftigt. Folkhögskola, mejeri och flera småindustrier anlades och nya bostäder byggdes. Järnvägen lades ner 1953 men samhället har fortsatt expandera. Under 1960-70-talet växte samhället med småhusområden. Munka Ljungby har idag varierad service med mataffär, byggaffär, folkhögskola, bank, café och pizzeria. Befolkningen är omkring 4500 invånare. Kyrkoanläggningen ligger vid en korsväg med bostadshus och service mot söder och väster. Längs Storgatan ligger flera äldre gathus i träpanel eller tegel. Mot norr gränsar en trädbevuxen sluttning med Rössjöholmsån.