Stäng fönster Ängelholm kn, Össjö kyrkomiljö, Skåne

Beskrivning
Össjö ligger en mil öster om Ängelholm, på gränsen mellan odlad slätt och skogsbygd på Hallandsåsen.

I socknen finns ett gravfält från järnåldern som vittnar om bosättning under förhistorisk tid. Äldsta skriftliga belägg för byn är från slutet av 1300-talet.
Vid 1100-talet bildades socknarna och flera försågs med stenkyrkor. Under medeltiden kännetecknades slätten av små byar med fem till sju gårdar medan skogsbygden hade en glesare bebyggelse med ofta ensamgårdar. Hallandsåsen saknade vid denna tid skog och rymde mest ljunghedar och mossar.
Före reformationen har Herrevadskloster förmodligen haft patronatsrätt över kyrkan och/eller ägt mark i Össjö.

Össjö socken har under 400 år helt dominerats av Össjö gård som ägt stora delar av socknen. Gården anlades på 1500-talet under Skillinge gård men friköptes på 1600-talet. Under befolkningsökningen på 1700-1800-talen flyttade många torpare till trakten som gjorde dagsverken på Össjö gård. Åkerarealen utökades när utmarker omvandlades till åker. Den nuvarande huvudbyggnaden på Össjö gård är från 1815 i sengustaviansk stil och är statligt byggnadsminne med gråstensflyglarna från slutet av 1700-talet. Till gården har hört sågverk, tegelbruk, kvarnar och arbetarbostäder. Idag bedrivs främst skogsbruk på gården.

Under laga skiftet på 1830-talet flyttades en del gårdar ut från byn, bland annat klockaregården. 1880 byggdes en skola i Össjö som ombyggd fortfarande fungerar som skola. Även det tidigare fattighuset finns kvar i byn.
1904 byggdes järnvägen som fick byn att expandera. Järnvägen, kallad Pyttebanan, mellan Ängelholm och Klippan användes främst till att frakta sockerbetor. Össjös stationshus finns kvar, men järnvägen lades ner 1953. Samhället utvecklades och förändrades med järnvägen. Affär, post, bank och flera villor byggdes i stationens närhet.
Med jord- och skogsbrukets omvandling försvann flera av torpen, marken planterades med skog och arbetarna flyttade till städerna. Järnvägen förvandlades till landsväg.
Omkring millenieskiftet har ett nytt mindre villaområde byggts i Össjö.

Kyrkoanläggningen omges av skogsdungar mot norr och väster. Norr om skogsdungen ligger Össjö herrgård. Väster om kyrkan finns åker och en gård. Öster om kyrkan ligger byn.