Stäng fönster Perstorp kn, Oderljunga kyrkomiljö, Skåne

Oderljunga ligger mellan Perstorp och Örkelljunga i kuperad skogsbygd.

Socknen har varit glest befolkad ända fram till 1000-talet. Få förhistoriska fornlämningar finns. Namnet är belagt 1524 och skrevs Oderliunge. Förleden syftar på Oderbäck, oder kommer från utter och efterleden syftar på ljungmark.
Landskapet var tämligen oförändrat fram till enskiftet som genomfördes omkring 1820-talet i Oderljunga. På en karta från 1826 låg sex gårdar runt kyrkan. Vid skiftet flyttades gårdarna ut från bykärnan, åkermarken samlades till större ägor, mycket ny mark uppodlades och landskapet förändrades. Åker och ängsmarker omgärdades av stengärden. Förutom jordbruket och skogen har hantverk varit en inkomstkälla. Svarveri där spinnrockar och leksaker tillverkades startade på 1860-talet. Handelsbod öppnade på 1840-talet, skolhus byggdes 1860 i Oderljunga och sparbank 1875. Prästgården har brunnit två gånger, både 1846 och 1912. En ny prästgård var klar 1927. Prästgården som ligger utom synhåll från kyrkan är numera såld. Oderljunga var tidigare moderförsamling med Perstorp som annexförsamling. Vid mitten av 1800-talet bodde ca 1600 personer i socknen.

Idag är Oderljunga en liten by där de vuxna pendlar till andra orter för arbete och service. Förskola, grundskola och fritidhem finns i byn. Senare tiders skogsplanteringar har förändrat landskapet när åkermarken delvis planterats. Perstorps kommun är Skånes minsta kommun befolkningsmässigt.

Kyrkan gränsar i norr mot skolan, med byggnader från både slutet av 1800- och 1900-talen. Landsvägen går nära kyrkans huvudingång på östra sidan. På andra sidan vägen ligger kyrkans parkering med församlingshem och ett garage för kyrkogårdsmaskiner. Församlingshemmet är en gammal gård men är ombyggd. Det före detta bankhuset ligger också öster om kyrkan längs vägen.
Söder om kyrkan ligger byn med enfamiljshus. Väster om kyrkogården är infarten till skolan och därutanför fält och skog.