Stäng fönster Örkelljunga kn, Örkelljunga kyrkomiljö, Skåne

Örkelljunga ligger i skogsbygden i nordvästra Skåne nära gränsen till Halland.

Örkelljunga låg under medeltiden strategiskt viktigt vid gränsen mellan Danmark och Sverige. Den gamla kungsvägen mellan de två rikena gick genom socknen. Vattenleden Pinnån kan också haft betydelse för bosättningens lokalisering. Jordbruk har inte varit huvudnäring utan kombinerades med boskapsskötsel och en mängd andra näringar. Järnhantering började redan på 1100-talet, här fanns myrmalm och bränsle i skogen.
Ortnamnet är skriftligt belagt 1307 och skrevs Otnaelyung med betydelsen ljungöken. Landskapet var glest befolkat med små byar och ensamgårdar omgivna av mossmarker och skog. På medeltiden låg öster om kyrkan en förmodad borg som brändes 1310. Kanske byggdes kyrkan för att svara för själavården på borgen.
Under 1600-talet var Örkelljunga drabbat av de dansk-svenska krigen. Järnhanteringen växte på grund av efterfrågan på vapen.
Gods är sällsynta i kommunen och endast Lärkesholm var en betydande gård vars ägare byggde ett gravvalv under koret i kyrkan. Idag drivs godset av en stifelse.

När järnvägen kom 1894 utvecklades Örkelljunga från kyrkby till stationssamhälle och expanderade med affärer, industrier, skolor och ny bostadsbebyggelse. Industrier baserade på skogen och textilfabriker startades. Örkelljungas roll som centralort förstärktes. Med järnvägen kom också turisterna till Örkelljunga och pensionat byggdes intill Hjälmsjön.
Under 1950-1980 revs mycket av centrumbebyggelsen och järnvägsstationen som ersattes av nya bostadshus, affärer och vägar. Järnvägen lades ner 1968. Idag bor cirka 10 000 personer i kommunen.

Kyrkoanläggningen ligger på en smal höjd utmed en väg i södra delen av samhället. Nedanför, på andra sidan vägen, ligger den lilla Prästsjön och här intill finns prästgården, församlingshemmet, den äldre Kyrkskolan och modernare skolbyggnader. Prästgården är från 1880-talet men byggdes om i klassicistisk stil på 1920-talet. En bit bort ligger den gamla gästgivargården. Öster om den höjd som kyrkan ligger på finns nybyggda bostadsområden, dolda av växtlighet i den branta slänten.