Stäng fönster Kävlinge kn, VÄSTRA KARABY KYRKA KYRKOMILJÖ, Skåne

Kyrkomiljön
Västra Karaby ligger söder om Dösjesbo, mellan Hofterup och Kävlinge i Kävlinge kommun. Byn ingår i en utpräglad jordbruksbygd, och tillhörde den mest folkrika av socknarna i Kävlinge kommun i början på 1800-talet. Befolkningen bestod till stor del av framgångsrika storbönder, som nyodlade och byggde i för socknen dittills okänd omfattning. Dessa förmögna lantbrukare hade stort inflytande i socknen.

Den nuvarande kyrkan, uppförd på platsen för en medeltida föregångare, är belägen inom fornlämning Västra Karaby 91:1, som utgörs av den historiska bytomtens utsträckning enligt 1803 års storskifteskarta. Vid enskiftet 1807 flyttar 18 av 25 gårdar ut
ur byn, och skiftena läggs som en fjäder kring den gamla kyrkbyn. Prästgården uppförs 1814 ett par hundra meter öster om den nuvarande kyrkan, och utvecklas till ett storjordbruk med åtskilliga hektar åker. Det nuvarande bostadshuset är från 1892.

I byns närhet finns många fornlämningar som visar på en förhistorisk bosättningskontinuitet. Flera av dessa är samlade kring det kuperade Karaby backar, fem icke utgrävda storgravhögar som ligger strax norr om kyrkan. Backmiljön, som är ett populärt strövområde, brukas som betesmark och uppvisar en stor biodiversitet.

Dagens Västra Karaby består av en låg och relativt gles bebyggelse, som successivt växt fram under 1800-talets senare del och 1900-talets första hälft. Den är koncentrerad till de äldre vägsträckningarna, Västra Karaby Kyrkoväg och Karabyvägen. Kyrkan ligger i byns sydvästra del, omgiven av en vitmålad trävilla i norr, och den gamla skolmiljön i öster. Den s.k. Östra Skolan, vars äldsta delar är från 1848, består av två f.d. skolhus, en f.d. lärarbostad samt en mindre gårdsbyggnad. Skolverksamheten upphörde 1952 och flyttades då över till Dösjebro, som växte upp som ett järnvägssamhälle väster om Västra Karaby i slutet av 1800-talet. Här ligger församlingshemmet Granstugan.

Kyrkan ingår i riksintresse för kulturmiljövården [M32] Norrvidinge-Södervidinge. Västra Karaby är även utpekat som en särskilt värdefull kulturmiljö av Länsstyrelsen.