Stäng fönster Kävlinge kn, LILLA HARRIE KYRKA KYRKOMILJÖ, Skåne

Kyrkomiljön
Byn Lilla Harrie etablerades strax norr om Kävlinge å, som redan under vikingatiden var en viktig transportled. Kring vadplatserna över ån, som då benämndes Lodda älv, uppstod mötes- och handelsplatser, och små jordbruk spreds över landskapet. Innan utskiftningen 1807 var Lilla Harrie en kyrkby med omkring 10 gårdar. Kyrkan ligger inom fornlämning Lilla Harrie 23:1, som motsvaras av bytomtens utsträckning innan utflyttningen enligt 1780 års karta. Vid skiftet flyttade alla gårdar, förutom två som ännu är kvar, ut från byn och den nya bebyggelsen växte fram kring korsningen mellan Gamla vägen och Skolgatan. Här etablerades fattighus, barnmorskehus och skola.

Lilla Harrie hade sin storhetstid vid förra sekelskiftet, då ett rutnätsreglerat samhälle växte fram kring Lilla Harrie Redskapsverkstad och kvarnen vid ån. Här byggdes en station på linjen mellan Kävlinge och Lund, och ett stort handelshus som ännu finns bevarat. Den idag omgjorda kvarnmiljön, som ägs av Farinas industrianläggning, är ännu byns största arbetsgivare och en av landets största mjölproducenter. Under 1900-talets första hälft har byn byggts ut successivt med villor av varierande typ och olika servicefunktioner.

Lilla Harrie är idag en tätort med runt 400 invånare. Kyrkan ligger något isolerat i utkanten av byn, längs den kullerstensatta landsvägen strax väster om det gamla vägkorset. Där finns idag bl.a. en f.d. lanthandel, samt ett antal äldre gatehus, byggda i korsvirke, tegel och puts. Utanför den högt belägna kyrkogården breder det öppna jordbrukslandskapet ut sig i söder och väster. Ner mot ån, söder om kyrkan, hade Karl XI sitt härläger innan slaget om Lund 1676, då den danska armén invaderade Sverige. Kävlinge å är utpekad som ett viktigt kulturmiljöstråk av Länsstyrelsen.