Stäng fönster Kävlinge kn, LÖDDEKÖPINGE KYRKA KYRKOMILJÖ, Skåne

Kyrkomiljön
Löddeköpinge, ligger strax norr om Lödde å i västra delen av Kävlinge kommun. Kring ån finns ett artrikt betes- och odlingslandskap. Längs ådalen har man hittat stenåldersboplatser, gravfält, högar och gånggrifter, som visar på områdets långa bosättnings- och brukningskontinuitet. Lödde å utvecklas under vikingatiden till en viktig transportled, och kring vadplatserna uppstår byar, administrativa centra och tingsplatser. Bynamnet Löddeköpinge anknyter till ändelsen ”-köping” i betydelsen köpa; en bit uppströms från åns utlopp låg en stor handelsplats. I närheten finns trelleborgen Borgeby slott, vars ägare innehaft patronatsrätten till Löddeköpinge kyrka.

Skåne börjar kristnas under 900-talet, av missionärer i samarbete med kungamakten, och de första kyrkorna uppförs i anslutning till kungsgårdar och stadsbildningar. Strax öster om den nuvarande kyrkan har man hittat spår av en kristen kyrkogård, som var i bruk från omkring år 1000 till mitten av 1100-talet. På den har legat två stavkyrkor, som dateras till runt 1030 resp. till 1100-talet. Den yngsta kyrkan tros vara rest av en mäktig familj, som velat manifestera sin ställning i byn. Den har sedan varit delaktig även i uppförandet av den nuvarande stenkyrkan på 1200-talet. Denna byggdes på platsen för en grophusbebyggelse, som dateras till mellan 800- och 1100-talet.

Efter storskiftet 1786, och det laga skiftet 1836, har de flesta gårdarna flyttat ut från byn, som successivt börjar omvandlas till ett handelssamhälle. Flera av byggnaderna från denna tid finns kvar längs ”korset” där landsvägarna genom orten ännu möts. Kyrkan ligger inom fornlämning Löddeköpinge 69:1, som motsvaras av bytomten före laga skiftet. Under 1900-talet dras en numera nedlagd järnvägslinje mellan Kävlinge och Barsebäck genom orten, och bebyggelsen förskjuts mot nordväst. På senare tid har Löddeköpinge expanderat snabbt med flerfamiljshus och handelsområdet Center Syd.

Kyrkan ligger idag i sydöstra utkanten av Löddeköpinge, en bit öster om det historiska vägkorset. Mot norr finns landsvägen, kantad av enfamiljshus och med församlingshemmet från 1970-talet som kyrkans närmsta granne. Ner mot Lödde å finns spann-målsodlingar i söder och öster. Söder om kyrkan ligger Fredwicksfälts mölla från 1849.

I riksintresset för kulturmiljö Löddeköpinge- Stävie- Borgeby [M44] pekar man på den kulturrika dalgångsbygden, fornlämningarna och de medeltida kyrkbyarna, som motiv för bevarande. Löddeköpinge kyrka är ett uttryck för riksintresset. Området kring Borgeby, Löddeköpinge, Hög och Stävie är därtill utpekat som en särskilt värde-full kulturmiljö av Länsstyrelsen. Kyrkan ligger längs Pilgrimsvägen Skåne-Blekinge.