Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Åmål kn, ÅMÅLS SÖDRA KYRKOGÅRD OCH GRAVKAPELL KYRKOMILJÖ, Västra Götaland

 Miljö - Beskrivning

Beskrivning
Åmål är Dalslands enda stad och belägen i landskapets nordöstra hörn vid Vänern. Staden och den omgivande landsbygden har sedan länge haft nära anknytning till varandra. I kyrkligt avseende har landsförsamlingen och stadsförsamlingen utgjort ett pastorat med gemensam kyrka. Pastoratet har under senare år också utvidgats med Mo, Tösse och Ånimskogs församlingar. Naturgeografiskt karakteriseras området av mindre dal- och strandbygder kring Åmålsån och en vik av Vänern där stadens centrum är beläget vid åmynningen. Vid Vänern finns skärgårdsnatur och inåt landet jordbruksbygder och skogstrakter.

Området kring Åmålsåns mynning var tidigt en viktig handels- och marknadsplats, kallad Åmula Backe. Här uppfördes också den första kyrkan, från 1379 finns det tidigaste kända belägget för en kyrka i Åmål. 1643 utfärdades Åmåls stadsprivilegier. Bakgrunden var statsmaktens strävan att kontrollera handeln genom att anlägga en stad i Dalsland belägen mellan Brätte (Vänersborg) och Karlstad, då avståndet mellan dessa ansågs för stort. Bl a ville staten förhindra den trävaruexport som ägde rum till Norge. Staden kom på tidstypiskt sätt att anläggas med stadsplan som rutnätsmönster, vilket finns bevarat i centrum, och som utgör riksintresse för kulturmiljövården. Åmål kom dock att förbli en relativt liten och obetydlig ort fram till industrialismen. På 1870-talet anlades Bergslagsbanan, Göteborg-Falun, och järnvägens reparationsverkstad och lokstallar förlades till Åmål. Som en följd av detta kom sedan ett flertal industrier att utvecklas.

Åmål har idag tre kyrkobyggnader. Gamla kyrkan är uppförd 1669 på den medeltida kyrkplatsen. Huvudkyrkan, "Åmåls nya", från 1806 är belägen på Kyrkberget ca 500 m norr om gamla kyrkan. 1981 uppfördes Nygårdskyrkan på Västra kyrkogården, i stadens västra utkant.

Ca en km söder om stadens centrum är Södra kyrkogården belägen på det gamla landeriet Örnäs ägor. Kyrkogården ligger intill Vänersborgsvägen, på dess östra sida. Vänersborgsvägen är den gamla huvudvägen söderut genom staden. Kyrkogården gränsar i öster och söder till ett större park- och naturområde, bl a Örnäsparken, i anslutning till Vänern. Norrut, mot stadens centrum, finns villabebyggelse inom ett område som stadsplanelades 1930. Anläggningen består av kyrkogård, gravkapell, klockstapel och en ekonomibyggnad.

ARKIV: Regionmuseum Västra Götaland, RMVG, topografiska arkivet, Vänersborg