Stäng fönster Göteborg kn, TYNNERED 5:1 M.FL. TYNNERED

OMRÅDE
Strax öster om Grevegårdsvägen i södra Tynnered ligger ett långsmalt bostadsområde med sju U-formade lamellhus placerade utefter en nord-sydlig linje. Tillsammans med ett lokalt center och det intilliggande parkområdet med offentliga servicebyggnader, bildar bostadsområdet en komplett grannskapsenhet planerad utifrån 1960-talets ideal vad gäller trafikseparering och funktionsuppdelning. De U-formade gårdarna öppnar sig in mot ett långsmalt parkområde i öster. Mellan bostadsgårdarna finns idag markparkering, där det tidigare var parkeringsdäck. Parkering finns även inom en tidstypisk frizon, mellan bostadshusen och Grevegårdsvägen. Området kallas efter en Turn around-ombyggnad under 1990-talet för Nya Grevegården och rymmer förutom bostäder några få affärslokaler och ett äldreboende.

Det stora parkområdet öster om bostadshusen är tidstypiskt funktionsuppdelat. Det omfattar från norr till söder - flera bollplaner, Vättnedalsskolan, Smaragdgatans daghem/förskola, ytterligare bollplaner, en öppen förskola med småbarnslekplats, en före detta djurgård och ett kulturhus med bokcafé och kommunal musikskola. En tidigare större äventyrslekplats med linbana och bersåinramat lusthus är riven. Parkområdet avslutas i söder av ett torg - Opaltorget - där 7:ans spårvagnslinje har sin ändhållplats. Opaltorget är en mindre centrumanläggning med affärer, skola, daghem och två kyrkor (för en statskyrklig församling och Jehovas vittne).

Från Opaltorget går en svagt böjd allé - Kastanjeallén - fram till Tynnered centrum (6:2), en mindre torgplats mitt i bostadsområdet, mellan livsmedelshall, daghem och skola. Här ligger även en lokal fastighetsexpedition i ett av bostadshusen. Från Grevegårdsvägen går ett öst-västligt gångstråk förbi Tynnered centrum och vidare mellan skola och daghem/förskola. Detta gångstråk delar området i en nordlig och en sydlig del, vilka benämns Lilla respektive Stora Grevegården, beroende på de olika stora bostadsgårdarna. Dessa namn tillkom vid ombyggnaden som pågick mellan 1992-1994. Förutom stora fasadmässiga förändringar innebar ombyggnaden att parkeringsdäck mellan gårdarna revs, nya monumentalt markerade entréer in till gårdarna skapades mot Grevegårdsvägen, gårdarna fick en tydligare rumslig avgränsning med staket och grindar mot parkområdet i öster.

BYGGNADER
Bostadshusen är uppdelade på sju U-formade gårdar och två parallellställda lamellhus. På gårdarna finns dessutom fristående sophus och tvättstugor.

Stomme/konstruktion: betongstomme med utfackningsväggar av sandwichelement
Fasad: målad betong, slät respektive bredkorrugerad cementfiberskiva/minerit
Fasadfärg: gräddgul alternativt persikofärgad betong, vita respektive gråa skivor
Takform: sadeltak med bruten nock
Takmaterial: profilerad takkupe-imiterande plåt
Utvändiga detaljer: konstnärlig utsmyckning av profilgjutna betongelement, markerade fönsterfält med mellanrummet mellan fönstren markerade av bredkorrugerade grå cementskivor förutom på norrfasader mot parkering där det istället är målat smala röda band.

Ombyggnaden 1992-1994 innebar både interiöra och exteriöra förändringar. Lägenheterna byggdes om och de tidigare släta fasaderna med indragna balkonger bakom betongelement med frilagd dansk sjösten artikulerades med vita skivklädda burspråk, utdragna förstorade balkonger med laminatfronter och en horisontell fasaduppdelning mellan de målade betongelementen av bredkorrugerade grå cementfiberskivor alternativt målade smala röda band. De tidigare flacka taken utan markerad takfot ersattes av tydliga sadeltak med förskjuten nock och kraftigt utdragen takfot, vars takstolstassar på vissa fasader är ytterligare markerade med snedstag. Tre typer av entréer finns på gårdarna - en huvudentré/portik in från Grevegårdsvägen till respektive gård som är markerad med gårdens namn/nummer på ett uppdraget fasadfält över takfotslinjen, krönt av ett pulpettak. Vid det två våningar höga glasade entrépartiet finns ett skärmtak av plåt/plexiglas och rödmålad stålstomme. Ett liknande skärmtak finns även vid de mindre portikerna mot parkeringsplatserna. Vid de vanliga trapphusen finns ett uppglasat entréparti med rödmålade aluminiumdörrar indraget mot det centralt placerade trapphuset. En intressant reminiscens från områdets historia är konstverken placerade vid Tynnered center, vilka skapats av betongelement från de tidigare parkeringsdäcken. På den målade betongen har konstnären Per Thorlin blästrat fram moderna hällristningsmotiv med anknytning till området.

KOMMENTAR
Av den ursprungliga miljön finns ännu byggnadernas planform kvar men i övrigt är både lägenheter, fasader och gårdsmiljöer kraftigt förändrade. En tidigare tidstypisk och rationell arkitektur med sparsmakad färgsättning har ersatts med en 1990-talsmässig material- och färgvariation. Byggnaderna har exteriört inte mycket kvar av sin ursprungskaraktär. Även områdets struktur är delvis förändrad genom att entrén till området som tidigare i hög grad skedde via parkeringsdäck mellan gårdarna - där de boende via källarentréer togs sig upp till sina lägenheter utan att bli sedda - istället sker via monumentala och individuellt utformade portiker.

Mot det intilliggande parkområdet har bostadsgårdarna fått en tydligare rumslig avgränsning. Detta parkrum är ett populärt område dagtid, men kvällstid upplevs det ödsligt och osäkert av de boende som måste passera här för att komma till någon av spårvagnshållplatserna på andra sidan parken.