Stäng fönster Malmö kn, TAXERINGSINTENDENTEN 4 M.FL. ROSENGÅRD

Beskrivning
Området består av de två långsträckta husen i Kryddgården i den nordöstra delen av Rosengård, kallade "Kinesiska muren".

Stadsplanen för Kryddgården upprättades 1967 och antogs året därpå. Markberedningen pågick 1968 medan byggandet startade 1969 och avslutades 1971. Planen signerades formellt av Gabriel Winge men de olika byggherrarna och arkitekterna ansvarade för sina delområden. Arkitekten Bo Ahlström från Svenska Riksbyggen gjorde med planen för MKB:s delområde tillsammans med Sture Nyström och Bengt Månsson från MKB. Detta var i princip den enda plan för Rosengård som väckte opposition i byggnadsnämnden. Vissa av nämndens ledamöter hade svårt att acceptera de båda 250 meter långa niovåningshusen, som man tyckte liknade en försvarsmur. De stora husen motiverades med att man fick in mer grön friyta i området med samma exploateringstal som i de övriga planerna med tre- och åttavåningshus. De båda husgiganterna har döptes i folkmun till "Kinesiska muren".
Intill den för Rosengård gemensamma centrumanläggningen reserverades ett markområde för ett kontor samt ett pensionärsbostadshus och ett ålderdomshem. Inom området skulle det även finnas en låg- och mellanstadieskola och en barnstuga.

BOSTÄDER OCH BOENDE
I Kryddgården byggdes sammanlagt 1 450 lägenheter, enligt en av de inblandade arkitekterna "oöverträffade som bostadsmaskiner". MKB fick trots detta problem med tomma lägenheter i sina hus. Invånarantalet har minskat, från 2 700 år 1971 till cirka 1 900 år 2001. MKB sålde sina hus i mitten av 1980-talet. Två hus har sedan dess rivits och "Kinesiska muren" till största delen kontoriserats. På Kryddgården finns nu 1 092 lägenheter, varav 773 är privata hyresrätter och 319 bostadsrätter inom HSB. Drygt 80 % av lägenheterna är tvåor och treor.

ARKITEKTER OCH BYGGHERRAR
MKB uppförde tio hus norr om von Lingens väg. Svenska Riksbyggens projekteringskontor i Malmö ritade husen för MKB. Utemiljön gestaltades KTAB för MKB. Byggnadsentreprenörer var BPA (för MKB).

TRAFIK
Kryddgården anpassades för bilburna och har, i likhet med övriga Rosengård, flest bilplatser i förhållande till antalet lägenheter jämfört med andra bostadsområden i Malmö. Till de 1 450 lägenheterna anlade man 2 200 bilplatser, mestadels i gårdsunderbyggnader men även som markparkering, parkeringsdäck och parkeringshus. Detta var långt mer än vad normerna föreskrev (en bilplats per lägenhet).
Genom området går Thomsons väg och även om en gång- och cykelväg korsar denna planskilt är Kryddgården inte lika påtagligt trafikseparerat som resten av Rosengård. Som service för bilägarna byggdes en bensinmack och bilvårdsanläggning vid Thomsons väg (liknande anläggningar byggdes för övrigt i alla Rosengårds områden).

BEBYGGELSEKARAKTÄR
Det som främst slår en då man kommer till Kryddgården är den överväldigande skalan: sex, nio och sexton våningar höga hus, att här även finns några trevåningshus märks knappt. En annan särprägel utgör fasadmaterialet: konsekvent betongelement med frilagd ballast vilket gett en gråskala som präglar området. Betongelementfasader är annars inte vanligt i så stor omfattning i Malmö.
Inte någonstans inom Kryddgården har man arbetat med rumsskapande gårdsbildningar utan området har mer prägel av hus i park med gräsytor mellan husen.

Husen som uppfördes av MKB består av två husgrupper bestående av ett långsträckt niovåningshus i öster närmast Inre Ringvägen och rätvinkligt mot detta två trevåningshus samt innanför dem två sexvåningshus. Två av husen i den norra husgruppen har rivits.
Husen har uppbrutna fasader som präglas av en kontrast mellan de kraftfullt artikulerade balkongfasaderna och de släta betongelementfasaderna på andra sidan. Husen har också ett påtagligt taklandskap där hissmaskinrum, i vissa fall klädda med plåt i kraftiga färger, sticker upp genom taklinjen.

De två stora husen som kallas "Kinesiska Muren" skulle kunna kallas "Miljonprogrammets värstingar" i Malmö.Även i ett nationellt perspektiv är de stora husen anmärkningsvärda. De båda 250 meter långa och nio våningar höga husen är uppförda parallellt med Inre Ringvägen och fungerar som en skyddande mur mellan trafikleden och bostadsområdet.
Husen är byggda med platsgjuten grund och stomme och har bärande tvärgående mellanväggar. Inom lägenheterna är väggarna däremot inte bärande och flera olika planlösningar skisserades, men endast en standardvariant kom till utförande. Alla tekniska installationer samlades mellan trapphusen och fasaden. Arkitekterna vid Svenska Riksbyggen ville göra husen bågformade för att bryta ner skalan, men detta gick inte att genomföra med de betongelement som stod till buds. Stomme och bjälklag göts på platsen, medan fasadelement kom från BPA:s elementfabrik i Staffanstorp. För att få riktigt god ekonomi och stora serier användes bjälklagselement även som balkongfronter.
Detta är något av de mest kompromisslösa bostadshus från den här perioden, både i skala och fasadmaterial. Husen är orienterade i öst-västlig riktning, med balkonger och entréer åt väster, det vill säga in mot området, och grå betongfasader med strikt fönsterindelning åt öster och Inre Ringvägen. De skarpa, rätvinkliga huskropparna bryts upp av höga, stora hiss- och fläktmaskinrum som ger byggnaderna en taggig profil. Detta var Malmös första hus med till- och frånluftsventilation.

I mitten av 1980-talet kontoriserades större delen av "Kinesiska muren" och här finns Komvux, Rosengårds stadsdelsförvaltning, barndaghem, en mindre affär med mera.