Stäng fönster Orust kn, ÅLGÅRD 1:4 ÅLGÅRDS KVARN OCH SÅG

Beskrivning
Mellan Assmunderöds vatten och Grindsbyvattnet, invid vägen mellan Torp och Myckleby ligger Ålgårds kvarn och såg. Manhus, kvarn och såg är tätt grupperade nära bäcken mellan de två vattnen, medan kvarnstall och vagnsbod är belägna på andra sidan landsvägen. Bebyggelsen omges av spridda lövträd och på höjden i norr växer skog av ädellövskaraktär. Väster om husen rinner utloppsvattnet i en stenskodd kanal innan det återförenas med bäcken.

Ålgårds kvarn och såg utgör en helhetsmiljö inkluderande kategoribyggnader samt kringbyggnader. Läsbara exteriörer, delvis med behov av vårdinsatser.

Anläggningen ingår i kommunens KMV-program.

Tre byggnader är inlagda med historik och beskrivning men här följer en beskrivning av byggnaderna som ligger på andra sidan landsvägen – kvarnstall och förråd. Bilder återfinns under Anläggnings – bilagor.

Kvarnstall:
Kvarnstallet är en på stengrund vilande stolpkonstruktion med timrad bakre snedtäcka, vilken är i mycket dåligt skick. I övrigt är byggnaden exteriört nyrenoverad. Själva stalldelen kragar ut på grund av neddragna takfall på båda sidor. Fasaderna består av rödfärgad okantad lockpanel. Taket är belagt med tegelimiterande plåt. Den timrade snedtäckan har fungerat som svinstia.

Förråd:
Invid stallet finns ett förråd vilande på ganska höga stenplintar och med rödfärgad slät panel samt gulmålade dubbelportar. Tvåkupigt tegeltak. Byggnaden har bland annat nyttjats för att torka virke.