Stäng fönster Lidingö kn, FATBUREN S:1 M.FL. FATBUREN

Beskrivning
Traditionellt utformade radhus från 1945 ritade av Arvid Bjerke för HSB. De tre bostadslängorna är placerade i slänten ner mot inre Kyrkviken och bildar en gemensam u-formad gräsbevuxen gårdsplan med fruktträd. Den övre längan ligger i souterräng och har garage i bottenplanet. Sadeltaken är tegelklädda och fasaderna är slätputsade. I slutet på 1980-talet renoverades fasaderna på de tre längorna och de fick det utseende som de har idag. Från början hade alla tre samma kulör men då frångick man detta och den övre är nu vit och de två undre är röda. Några takfönster har tillkommit i olika omgångar på de tre längorna. Den yttersta lägenheten, Fatburen 14, i den östra längan brann ner men återuppfördes i ursprungligt skick i början på 2000-talet. Troligen har taken från början varit täckta med enkupigt lertegel.

Exteriör beskrivning av Fatburen S:1 och Fatburen 11-14:
Sadeltak klädda med rött tvåkupigt betongtegel.
Synliga taktassar.
Fasaderna är slätputsade i en röd terrakottaliknande kulör.
Grå spritputsad sockel.
Längan har fyra stycken enkelentréer på den nordöstra fasaden samt en på den nordvästra gaveln.
Betongtrappor leder upp från gatan och de minimala förgårdarna till entréernas ribbade och fernissade ekdörrar i original. Dörrarna har en rektangulär glasruta upptill. Trapporna har svarta dekorativa smidesräcken i original. Plåtavtäckta skärmtak med sadeltaksform bärs upp av svarta järnstolpar.
Betongmurar skiljer förgårdarna från gatan.
Utbyggda plåtavtäckta entréer/burspråk med vita enkla dörrar mot trädgårdarna på baksidan.
Bruna plank avskärmar trädgårdarna från varandra.
Vita ursprungliga fönster, i huvudsak tvålufts. Treluftsfönster på gaveln ut mot Kyrkviken samt mot gårdsplanen. Litet fönster högst upp på varje gavel.

Exteriör beskrivning av Fatburen 15-20:
Synliga taktassar.
Längan har två stycken dubbelentréer samt två stycken enkelentréer på den nordöstra fasaden.
Betongtrappor leder upp från den grusade vägen och de minimala förgårdarna till entréernas ribbade och fernissade ekdörrar i original. Dörrarna har en rektangulär glasruta upptill, de flesta med blyspröjsat eller dekorerat glas. Trapporna har svarta dekorativa smidesräcken i original. Plåtavtäckta skärmtak bärs upp av svarta järnstolpar.
Betongmurar skiljer förgårdarna från vägen.
Vita ursprungliga fönster i huvudsak tvålufts. Treluftsfönster på gaveln ut mot Kyrkviken samt mot trädgårdarna på baksidan. Litet fönster högst upp på varje gavel.

Exteriör beskrivning av Fatburen 4-9:
Synliga taktassar.
Fasaderna är slätputsade och i huvudsak vita, förutom runt garageportarna som har en röd terrakottaliknande kulör.
Längan har sex stycken enkelentréer på den nordvästra fasaden samt en på den nordöstra gaveln.
Betongtrappor leder upp från gatan och de minimala förgårdarna till entréernas ribbade och målade ekdörrar i original. Dörrarna har en rektangulär glasruta upptill, några med blyspröjsning eller dekorerat glas. Trapporna har svarta dekorativa smidesräcken i original. Plåtavtäckta skärmtak med sadeltaksform bärs upp av svarta järnstolpar.
Garage i souterrängplan med halvt indragen balkong ovanpå som sträcker sig hela fasadens längd, den bärs upp av runda pelare. Vitmålade garageportar av trä.
Vita ursprungliga fönster i huvudsak två- och treluftsfönster. Litet fönster högst upp på sydvästra gaveln, ett större senare tillkommet på den nordöstra.