Stäng fönster Stockholm kn, ALLMOSAN 1 M.FL.

Beskrivning
Väl sammanhållet radhusområde från tidigt 1960-tal beläget i södra Sköndal nära Drevvikens strand. Radhusen, samtliga med röd tegelfasad, ritades av Axel Kandell i samarbete med Anders Diös AB. Ritningarna till parhusen i områdets sydvästra del bearbetades av AB Rasmussens Arkitektkontor.
En allmänning i områdets mitt, bestående av en skogsbevuxen kuperad höjd, binder samman bebyggelsen på ömse sidor längs Diakongränd och Skönstaviks Allé. Två huvudtyper av radhus finns i området; tvåvåningshusen som ligger på ömse sidor om grönområdet i mitten, samt de med souterrängvåning som är placerade i områdets sydvästra del med utsikt över Drevviken. Parhusen i områdets sydvästra del är även de byggda med souterrängvåning.
Tvåvåningshusen är samtliga uppförda med vidbyggda carportar mot gatan. Radhuslängorna skiljer sig åt sinsemellan genom varierande placering av entrédörrar, olika utformning av gårdsfasader (med eller utan balkong samt med eller utan indraget fasadparti mot gård) och gavelfasader (med eller utan envånig tillbyggnad krönt med altan) samt varierande fönsterplacering.
Samtliga tvåvåningshus ligger med entréfasaderna mot vägen och har en stenlagd gång fram till entrédörren samt en asfalterad carportinfart. Gårdsfasaderna vetter mot små trädgårdar som gränsar till grönområden.
Rad- och parhusen med souterrängvåning har entréfasaderna vända mot nordöst medan trädgårdarna placerats åt sydväst i sluttande terräng ned mot Drevvikens strand. Till radhusområdet och parhusområdet hör var sin fristående garagebyggnad.