Stäng fönster Stockholm kn, BAKBORDET 1 SKÖNDALSSKOLAN

Beskrivning
Skolanläggning, låg- och mellanstadium från 1950-talet (byggnad 2), med tillhörande vaktmästarbostad (byggnad 3). Inom anläggningen finns också två senare tillkomna huskroppar från 2000-talet, fritidshem (byggnad 4) samt idrottshall (byggnad 5).

Sköndalsskolan karaktäriseras av tidstypiskt rött tegel med intressanta kompositioner i gult tegel. Skolan ligger centralt belägen i stadsdelen, i hörnet av Petertorpsvägen och Bagarfruvägen. Lågstadieflygeln längs Petertorpsvägen består av dels en tvåvåningslänga samt en tvärstående enplansbyggnad. Mellanstadiets klassrum ligger i en tvåvåningsbyggnad utmed Bagarfruvägen. Byggnaden har genom ett galleri över entrévalvet invändig förbindelse med centralbyggnaden om tre våningar som inrymmer expedition, lärarrum, bibliotek och matsal.

Genom lågstadieflygeln i söder byggs skolan upp i en, två och tre våningar. Fasaderna, utmed Bagarfruvägen och Petertorpsvägen, är på ett lekfullt sätt utsmyckade med figurer i gult tegel.
En rundbågig portal vid Petertorpsvägen leder in till skolgården som till stora delar är asfalterad med prydnadsbuskar invid fasad och enstaka träd. En relief föreställande Noaks ark pryder motstående fasad. Huvudentrén markeras genom omfattning i gult tegel med mönsterlagda tegelblommor. Gårdsplanen är uppdelad i två skolgårdar, en mindre för lågstadiet och en större för mellanstadiet. Båda skolgårdarna ligger öppet mot söder och avskiljs från varandra genom planteringar och lekredskap. Södra delen av skolgården utgörs av en björkbevuxen backe med bevarade berg i dagen och lekredskap i form av trätält. I anslutning till Petertorpsvägen finns gungor som omgärdas av gunnebostaket mot gatan.