Stäng fönster Stockholm kn, KATODEN 1 M.FL.

Beskrivning
Anläggningen består av tio stycken välbevarad smalhus i rött tegel, uppförda i mitten på 1940-talet. Husen uppfördes ursprungligen som Barnrikehus för AB Stockholmshem. Huskropparna ligger fritt utplacerad i terrängen med bevarade berg i dagen och stora gräsplanerade ytor, delvis med planteringar samt bevarade barr- och lövträd. Gångvägarna mellan huskropparna är asfalterade med enstaka grusade ytor utrustade med träbänkar samt en liten lekplats med gungor. I kvarteret Katoden hus nummer fyra har tidigare funnit barnkrubba med tillhörande solaltan, lokalerna byggdes om under 1990-talet. Inom anläggningen finns också lokaler/kontor samt en bevarad panncentralsskorsten i kvarteret koppartråden. Husen karaktäriseras av det röda teglet, enkelt utfört men med omsorg i fråga om detaljer som kommer i uttryck i mönstermurning runt fönster och utkragningar runt portar. Gavlarna pryds av lunettfönster.