Stäng fönster Stockholm kn, DISTANSTUBEN 1 M.FL.

Beskrivning
Ett stort område med lamellhus från det tidiga 1960-talet, uppförda i tre våningar med eller utan souterrängvåningar. Området är beläget på en flack höjdsträckning, och utkanterna består mestadels av sluttningar med naturkaraktär; barr- och lövträd, buskar, berg i dagen. Mot nordväst, norr, nordöst och söder leder asfalterade gångvägar i dessa sluttningar ut från området. Här finns granittrappor med smidesräcken. De två återvändsgatorna Gräsandsvägen och Ejdervägen leder in från sydost och slutar vid vändplatser i kv. Vinkelspegeln respektive Gräsandsvägen.

Det södra kvarteret, Vinkelspegeln, ligger på högre mark och har ett ganska öppet planmönster. Det består av fyra parallella längor i nordsydlig riktning, samt mot söder en östvästlig skärm av fem huslängor. Det norra kvarteret, Distanstuben, har en tydligare rumsbildande gestaltning. Här finns en lång rad av mer eller mindre sammanhängande huslängor på ömse sidor om Ejdervägen så att ett markerat, långsmalt, gårdsrum bildas. Mellan de två kvarteren finns en brant, delvis skogsbeklädd, sluttning samt en östvästlig gångväg.

Mellan huslängorna i Vinkelspegeln smyger ytterområdets stora partier med berg i dagen in som karaktärsskapande inslag. Kvarteren, särskilt Distanstuben, karaktäriseras av sina magnifika stödmurar i granit; på gårdar, utmed gångvägar, invid de passager som på flera ställer löper igenom husens bottenvåningar. Utmed gatorna finns asfalterade trottoarer samt stora asfalterade parkeringsytor som indelas av planterade lövträd. I området finns också gräsytor, samt ett antal lekplatser som kringgärdas av trästaket. På gårdarna finns vidare ett antal sentida sophus.