Stäng fönster Stockholm kn, FARSTA GÅRD 1 FARSTA GÅRD

Beskrivning
Äldre gårdsbebyggelse invid sjön Magelungen med en terrasserad park med naturstensmurar och naturstenstrappor. Bebyggelse ligger samlad runt en grusad gårdsplan. Här finns en huvudbyggnad i karolinsk stil uppförd vid 1600-talets mitt eller andra hälft (byggnadsnr. 1), en f.d. bostadsflygel från 1700-talets första hälft eller tidigare (byggnadsnr. 2) samt två stora magasinsbyggnader uppförda vid 1700-talets mitt (byggnadsnr. 5 och 6). Strax utanför denna samling ligger i nordväst ett mindre bostadshus (byggnadsnr. 3). I sydväst ligger en dansbana uppförd under 1980-talet (byggnadsnr. 9). Mellan dansbanan och huvudbyggnaden finns också två sentida mindre bodar. Dansbanan och de mindre bodarna är inte inventerade.

Farsta gård har anor från 1600-talet. Det finns inga säkra uppgifter om när huvudbyggnaden uppfördes men med största sannolikhet skedde det under 1600-talets mitt eller andra hälft. En källa gör gällande att byggnaden uppfördes på 1680-talet av köpmannen och industriidkaren Jakob Gavelius, adlad Lagerstedt. Han grundade Barnängsfabriken på Södermalm i Stockholm. En mer osäker tradition anger rikskanslern Axel Oxenstierna som byggherre för huset vid 1600-talets mitt.

År 1744-45 uppförs de båda yttre flyglarna, den västra som spannmålsmagasin och den östra som stall och vagnsbod. Den inre flygeln, en f.d. bostadsflygel, uppfördes någon gång under 1700-talet och fick sin nuvarande höjd och takform under 1790-talet. Den lantarbetarbostad som ligger strax nordväst om bostadsflygeln kan ha en kärna uppförd under 1700-talet. När Sigurd Erixon beskriver lantarbetarbostaden 1941 bor här en rättare, med ingång vid den nordöstra gaveln samt två arbetarfamiljer som delar på samma ingång med förstukvist.

En situationsskiss från 1927, utförd av C. Sandberg och G. Selling ger en bild av det stora antal byggnader som tidigare har funnits på gården. Vid denna tid fanns 14 byggnader samt grunder efter två äldre uthus. De byggnader som rivits sedan dess är en bod, ett brygghus, ett badhus, ett mindre bostadshus, en kvarn, två stora ladugårdar och en mindre tillhörande ekonomibyggnad samt en smedja.

Källor:
Erixon, Sigurd Den äldre folkliga bebyggelsen i Stockholmstrakten Stockholm 1941