Stäng fönster Stockholm kn, ARBETSLAGET 1 M.FL. SANDVIK AB

Anläggning
Industri- och kontorsbyggnadsanläggning uppförd under flera etapper från början av 1950-talet fram till och med 2000-talet för Sandvikens Jernverks AB. Komplexet omfattar tre fastigheter (Arbetslaget 1, 2 + Timpenningen 5) och är beläget i den sydvästra delen av Västberga industriområde.
På fastigheten Arbetslaget 2, längs Lerkrogsvägen, började Sandviken uppföra en industrianläggning för Coromanttillverkning år 1951. Byggnaden uppfördes i 2 – 5 våningar med rött fasadtegel. Kontorsdelen i anläggningens mitt uppfördes i fem våningar och försågs med en bearbetad huvudentré och trapphusfasad med inslag av dekorativa skifferplattor. Från kontorsdelen löper två parallella flyglar åt nordväst samt två flygelbyggnader åt sydöst. Vid inventeringstillfället hade man påbörjat uppförandet av en ny byggnad i den södra delen av fastigheten.
Direkt norr om fastigheten Arbetslaget 2 tar fastigheten Arbetslaget 1 vid. Längs Lerkrogsvägen dominerar en fyra våningar hög kontorsbyggnad med en stram fasad i tagel och plåt. Inne på gården ligger en samling sammanbyggda lager- och fabriksbyggnader i olika utförande, uppförda mellan åren 1948 och ca 2007.
Nordöst om Arbetslaget 2 ligger två fabriksbyggnader belägna på fastigheten Timpenningen 5. I nordväst ligger en 5-vånig byggnad med en fasad i tegel, betong och glas, uppförd 1959 för volframoxidtillverkning, laboratorier mm. I sydöst uppfördes 1970 en Coromantfabrik med plåtfasad som senare byggts om och till. Gårdarna är till större delen asfalterade och omges av gunnebostängsel, staket och grindar. Fastigheten Timpenningen 4 i nordöst upptas av en parkeringsplats samt ett grönområde.