Stäng fönster Lidingö kn, DUVKULLAN 23 M.FL. DUVKULLAN

Beskrivning
Radhuslänga från 1920 ritad och konstruerad av Nat Karlsson, John Åkerlund och Hans O Elliot. Den är ursprungligen byggd som arbetarbostad av AB Lidingöbostäder och AB Industribostäder med tjugo stycken lägenheter. Längan är idag ombyggd och består av tio stycken lägenheter. Huskroppen är något förskjuten i höjdled då byggnaden ligger i en svag lutning utefter Kottlavägen. I samband med att längan byggdes om 1980 tilläggsisolerades fasaderna och samtliga fönster byttes ut. Entréernas farstukvistar byggdes upp lika de befintliga. Även dörrarna har troligtvis bytts ut någon gång under årens lopp men de rimmar väl med byggnadens uttryck. Förhållandevis generösa förgårdar med gräsytor samt höga häckar ut mot gatan. Baksidans trädgårdar är betydligt större och mer varierade med häckar och staket i olika höjd samt senare tillkomna redskapsbodar.

John Åkerlund brukar kallas resande i arkitektur då han har ritat olika typer av byggnader över hela landet. Allt från kyrkor och turiststationer till industrimiljöer och arbetarbostäder. Hans genombrottsbyggnad anses vara Sörängens folkhögskola utanför Nässjö från 1915. Efter det fick han uppdraget att rita Sigtunastiftelsen med Olaus Petri kapell. 1909 medverkade han i boken Svenska Allmogehem och 1912 i uppföljaren Gamla svenska allmogehem. Han har även på uppdrag av Sveriges Industriförbund 1917 skrivit Arbetarebostäder vid industriella verk. Hans främsta inspirationskälla var den svenska traditionella byggnadsstilen. På Lidingö har han även ritat radhusområdet längs Södra Kungsvägen i Brevik, som Duvkullan uppvisar stora likheter med, samt Breviks kyrka.

Hans O Elliot jobbade med standardisering av trähusbyggande under det tidiga 1900-talet.

Exteriör beskrivning av Duvkullan:
Sadeltak täckt med enkupigt lertegel.
Minimalt gavelsprång, troligtvis efter tilläggsisoleringen.
Små lunettformade takkupor på båda takfallen.
Vitmålade vindskivor av plåt.
Plåtklädda skorstenar.
Fasader med locklistpanel i en svagt rosa kulör samt vita knutbrädor som lägenhetsavskiljare mellan varannan lägenhet.
Låg granitsockel med små källarfönster.
Längan har entréerna på nordvästra sidan. Fyra stycken dubbelentréer, gavelhusens entréer är enkla.
Vitmålade entrédörrar med hexagonformat glas med krysspröjs.
Entréerna har farstukvistar med sadeltaksformade skärmtak täckta med enkupigt lertegel. De bärs upp av vitmålade snidade trästolpar. Farstukvistarna har samma panel och kulör som fasaderna.
Nya vitmålade fönster med ursprunglig klassicistisk spröjsindelning.
Gavelhusen har ett litet runt fönster över sina entréer.