Stäng fönster Lidingö kn, HERMELINEN 1 M.FL. RADHUSEN PÅ NÄSET

Anläggningsbeskrivning:

Bebyggelsen i området söder om Ekorrvägen består av radhus i souterräng på starkt sluttande terräng uppförda i början av 60-talet. De ritades av arkitekt Ernst Grönvall. Bebyggelsen är omgiven av parkmark mot söder, med buskar och träd. Radhusbebyggelsen har utformats med en våning mot gatan och två våningar mot sluttningen i söder. Området utgörs av fem radhuslängor med sex hus i vardera längan, placerade i ett stråk som följer vägen samt den omkringliggande naturen. Radhusen är lätt förskjutna i relation till varandra och deras framsidor är mer tuktade med garageuppfart samt en liten trädgårdsplätt med omgärdande häckparti.

Exteriör beskrivning radhusen:

Gråmålad betongsockel.
Radhuslängor byggda i souterräng, där varje radhus består av en bostadsdel sammanbyggd med en utskjutande garagedel.
Ursprungliga tvåluftsfönster med förskjuten mittpost, ett stort- och ett litet par, på vardera radhus framsida.
Garagedelen har försetts med ett avlångt horisontellt tvåluftsfönster.
Entrénisch, placerad i sammanbyggnaden av garagedelen och bostadsdelen, med en entrédörr mot sydväst och garagedörr mot nordost i oljad ek samt ett litet avlångt fönster. Ett fåtal radhus har bytt ut entrédörren och ibland även byggt igen nischen.
Varje hus har en garageuppfart som leder upp till en garagedörr med bredvidliggande garageport, båda i oljad ek. Porten och dörren är ursprungliga på de flesta av radhusen.
Liten trädgårdsplätt kantad med häck.
Plåtinklädda grönmålade skorstenar med ovanpåsittande skydd i räfflad form.
Avlångt tvåluftsfönster på längornas gavelavslut.
Balkong och uteplats täcker radhusens hela baksida.
Murade skiljeväggar, som vitputsats likt fasaden, avskärmar husen från varandra.
Bred takfot av grönmålade plåtplattor. På några radhus har plåten fått en annan nyans grön eller målats brun.
Balkongfront i brunmålad liggande träpanel, med ett avslutande brunmålat järnräcke.
På vissa radhus avviker balkongskärmens färg, på vissa har träskärmen tagits bort.
Husväggen på balkongen är inklädd i liggande vitmålad träpanel.
Ett varsitt stort enluftsfönster på vardera sida om uteplatsens dubbeldörr.
Tre balkongdörrar på ovanplan, med ett enluftsfönster bredvid vardera.
Anläggningen utgörs av fem radhuslängorlängor med sex hus i vardera länga. De har förskjutits i relation till varandra för att följa vägen och naturen.

Stomme: Betong.
Fasadmaterial: Slätputs.