Stäng fönster Stockholm kn, LUFTGUNGAN 1 M.FL.

Beskrivning
Bostadsområde i Västberga från 1940-talet, med tio öppet grupperade trevåningshus med eller utan souterrängvåningar. Beläget på en höjdsträckning öster om Södertäljevägen. Gatorna Tivolivägen, Karusellvägen och Cirkusvägen leder upp från söder in i området.

I söder, på lite lägre mark, har huset i kv. Luftgungan en lägre bottenvåning som skjuter ut och som inrymmer en butik och en restaurang. Här bildas en liten asfalterad plats med parkeringsmöjligheter. I övrigt parkerar man i området utmed gatorna, eller på mindre parkeringsytor på gårdarna mellan husen. Mot söder sluttar marken; här finns en mindre skogsdunge med tallar och mycket berg i dagen. Mot Södertäljevägen i väster ett högt bullerplank.

Husen i Trollkarlen och Tivolit är grupperade kring stora inre gårdar med naturkaraktär. Husen i Pilkastningen har liknande gårdsrum mot det lägre liggande grönstråket i söder. På gårdarna finns träd, buskar och berg i dagen, men även gräsytor och lekplatser. Gångar i asfalt, betongplattor eller granit slingrar sig i den kuperade terrängen. Trappor inom området är generellt sett utförda i granit med smidesräcken. Stödmurar nära hus eller vid lekplatser är utförda i fogad granit.

Mellan gator och hus finns ofta smala förgårdar, med gräsmattor, berg i dagen, gångar i asfalt, planterade träd, trimmade häckar.