Stäng fönster Lidingö kn, VIKEN 1 M.FL. ATRIUMHUSEN "BO I RAD"

Beskrivning
Låga atriumradhus i ett plan ritade av arkitekt Günter von Lienen. Radhuslängan som ligger på Bo gärde mellan Grönstavägen och Bovägen döljs nästan helt av grönska under sommarhalvåret. Även mitt i byggnaden sticker det upp träd och buskar eftersom det är en atriumgård hörande till varje lägenhet. Sett uppifrån ser anläggningen ut att vara hopsatt av åtta stycken rektangulära hästskor. Längan som står på en låg betongsockel är uppförd i rött tegel och med ett kraftigt takband av koppar som löper runt hela byggnaden. I stort sett alla fönster är i original. Många har tidstypisk sidoventilation. Entréer, förrådsdörrar och garageportar är i original med smal stående panel i en gräddvit kulör, likaså den liggande bröstningen över fönstren. Portar och dörrar är skodda nertill med kopparplåt. Entrénischerna har klinkerklädda golv i original samt ett dekorativt murat galler in till wc. En entrénisch har blivit nästan helt inbyggd och klädd med vit panel samt tegelbröstningar under fönster. Pulpettaken är svagt lutande in mot atriumgårdarna och de murade skorstenarna är låga och kvadratiska. Förgårdarna är förhållandevis enkla med små gräsytor, gjuten klinker eller stensatta gångar samt häckar av varierande höjd ut mot gatan och varandra. Trädgårdarna på baksidan är enkla med i huvudsak gräsytor och häckar. Viken 6-7 har till- och ombyggda garage med extra entréer. Även viken 1-2 har till- och ombyggda garage, dock utan entréer. Dessa två har även utbyggda delar på baksidorna. Viken 2 där arkitekten förövrigt själv bodde är den enda lägenheten med källarplan samt en i efterhand uppförd pool i atriumgården med en mycket dekorativ betongsarg med utsmyckning i relief. Ursprungligen har alla lägenheterna haft förbindelse mellan förgård och trädgård genom garage, atriumgård samt förråd utan att man behövde passera genom lägenheten. De flesta har byggt bort denna möjlighet till passage. Viken 6 har även ett litet tillbyggt rödmålat förråd på baksidan.