Stäng fönster Göteborg kn, ÖNNERED 762:43 ÖNNEREDS MISSIONSHUS

Beskrivning
1888 bildades Fiskebäcks Missionsförening, som 1892 uppförde ett missionshus i Fiskebäck. Församlingen drev en söndagsskola i Önnered. Den växte och behövde rymligare lokaler, varför församlingen 1924 beslöt att bygga ett litet missionshus i Önnered.
I boken Önnered genom tre sekler berättas om missionshuset:
”Det hade under ganska lång tid funnits behov utav en samlingslokal för söndagsskolan. 1924 beslutade Fiskebäcks missionsförsamling därför att bygga en lokal stor nog att tjäna för söndagsskolan i Önnered.
Först 1927 var tomtfrågan löst och byggnationen kunde påbörjas. Missionshuset var kostnadsberäknat till 4000 kr. För byggnationen ansvarade Johan Andersson från ”Hingåns” och för målningen Gottfrid Claesson från ”Beatas” på Högen. I Önnered fanns en syförening verksam delvis utanför församlingen. Denna var till stor del initiativtagare för byggandet av missionshuset i Önnered. Föreståndare för denna grupp var Olga Andersson från ”Ganlas”.
Den andra söndagen i juni 1927 stod missionshuset klart att invigas och det har fått tjäna som samlingsplats för söndagsskolan, syföreningen och övriga församlingens möten fram till den 27 februari 1983 då man höll den sista gudstjänsten.”
1950 restaurerades missionshuset och försågs med elvärme.
1983 stod den nya ungdomsgården i Önnered klar och verksamheten flyttades över till denna. Missionshuset såldes därefter till Göteborgs stad och står idag till synes oanvänt.