Stäng fönster Göteborg kn, ANGERED 7:194 ANGEREDS MISSIONSKYRKA

Beskrivning
På 1880-talet började troende i Angered samlas för bibelläsning, sång och bön. Samlingarna ägde rum i hemmen, men så småningom började verksamheten ta fastare form, och 1905 hyrdes en stuga för samlingarna. Den var belägen strax söder om tomten där missionshuset senare byggdes.
1912 bildades församlingen och 1915 började man planera för att bygga ett missionshus. Församlingens syförening svarade för grundplåten, och bidrag till kostnaderna kom från grannförsamlingarna både på landsbygden och i Göteborg.
1916 kunde planerna förverkligas genom att Angereds Missionshus uppfördes. Byggnaden innehöll en kyrksal och en mindre samlingslokal i bottenvåningen. I en övervåning fanns en lägenhet avsedd för vaktmästaren.
1939 byggdes kyrksalen om och 1942 - 44 grävdes en källarvåning ut under byggnaden, där man anordnade slöjdrum för juniorerna, samlingsrum och arbetsrum.
1947-48 installerades centralvärme med oljepanna. 1948 byggdes vaktmästarbostaden om till ungdomsrum. 1951 renoverades lilla salen och köket.

Redan år 1946 hade en församlingsmedlem startat en söndagsskola i Hjällbo för vilken församlingen senare övertog ansvaret. 1951 hyrde församlingen ett större garage i Hjällbo. Detta gjordes om så att man förutom söndagsskolan också kunde anordna möten för vuxna.
1955 gjordes en mer omfattande renovering och ombyggnad av Missionshuset i Angered, varvid estraden byggdes ut och entrén ändrades. 1966 gjordes en tillbyggnad som innebar att en församlingssal erhölls på övervåningen. Byggnadens namn ändrades från Missionshuset till Missionskyrkan.
2002 lades verksamheten ner, församlingen upplöstes och missionskyrkan såldes till en privatperson för bostadsändamål.