Stäng fönster Göteborg kn, STYRSÖ 1:245 STYRSÖ MISSIONSKYRKA

Beskrivning
Frikyrklig verksamhet torde ha förekommit redan på 1880-talet på Styrsö. 1882 byggdes ett missionshus på Donsö, och detta bidrog sannolikt till att även styrsöborna ville bygga sig ett missionshus. 1890 fann man en stor mängd plank drivande sydväst om Vinga. Sex missionsvänner från Styrsö lyckades bärga mycket av virket till Styrsö, och på den kommande tullauktionen ropade de in virket och utnyttjade det till att bygga ett missionshus på Styrsö Tången. Byggmästaren hette August Andersson och var nyligen inflyttad till Styrsö. Missionshuset omfattade den nuvarande kyrksalen och bestod av ett enda rum.
1908 bildades församlingen på Styrsö. Den fick namnet Styrsö Tångens Missions-
förening. En bidragande orsak till församlingsbildningen torde ha varit att man ville få lagfart på sitt missionshus med tomt.
1946 gjordes en omfattande till- och ombyggnad av missionshuset, varvid det fick sitt nuvarande utseende. Kyrksalens estrad, som ursprungligen hade en balustrad med svarvade dockor, ersattes med den nuvarande balustraden av träpanel i svängda former. Nya kyrkbänkar införskaffades. Kostnaden för om- och tillbyggnaden uppgick till 25000 kronor.
Den utbyggda kyrkan var dock ej tillräckligt stor för det växande ungdomsarbetet, och 1958 inköpte församlingen ett närbeläget bostadshus och iordningställde detta för ungdomsarbetet. Där bedrivs idag ett blomstrande scoutarbete.