Stäng fönster Sala kn, TÄLJSTENEN 1 KULTURHUSET TÄLJSTENEN

Beskrivning
Anläggningen upptar drygt hälften av området i kvarteret och liggen i dess södra del. Den omringas på tre sidor av trafikerade gator. Tomtens byggnader innehåller lokaler för två olika verksamheter, bibliotek med kommunala lokaler samt stadens kulturcentrum.
Området runt biblioteksbyggnaden utgörs av en stenlagd ingång samt buskar. Ingången avgränsas mot gatan av ett järnstaket. Markytan på byggnadens frånsida är asfalterad och avsedd för transporter och parkering.
Kulturcentrum är byggt runt en asfalterad innergård som avgränsas genom husens fasader, ett plank samt ett flyttbart järnstaket. Entrésidan är grusad. Här står två par grindstolpar i järn, cykelställ, tre mindre elskåp, transformatorstation samt ett litet lusthus i gult trä med kupol. Utmed gatan finns asfalterad parkeringsyta samt lövträd.
Tidigare har kvarteret haft en annan indelning med fler tomter. Nuvarande yta är en hopslagning av fyra äldre. Byggnaderna har tidigare haft en annan funktion. Annexet till biblioteket var varmbadhus och kulturkvarterets hus har varit elverk, brandstation, verkstad och smedja. På nuvarande bibliotekets plats har tidigare legat en byggnad vilken under olika perioder innehållit ett ostlager för mejeriet, en bilfirma samt en teaterbio med ordenslokaler.