Stäng fönster Solna kn, ROVAN 1 M.FL. HUVUDSTA CENTRUM

Beskrivning
Huvudsta centrum uppfördes i samband med den stora utbyggnaden av Huvudsta på 1960- och 1970-talet. Det placerades i den västra delen av stadsdelen längs den nya tunnelbanelinjens sträckning. Tunnelbanans stationshus sammanfogades med och leder in i centrum. Den nya centrumanläggningen byggdes under 1970-talets första år och delades upp på tre olika byggnader. Mot staden åt sydöst restes ett tretton våningar högt ungdomshotell på vars hörn de gula centrumbokstäverna placerades på höjden. Själva centrumbyggnaden med butikerna byggdes ihop med höghuset men utformades som en tvåvånings lågdel åt väster med entréer från både norr och söder. Den tredje byggnaden var ett lågt parkeringsgarage placerat åt sydväst. Flera trappor leder från den övre delen av tomten i söder till den lägre åt norr och Huvudstafältet. En av stadsdelens huvudgator Storgatan leder runt centrum och till garage- och lastinfarten på den övre nivån.

Under 2010 påbörjades ett stort arbete som kommer förändra hela centrumanläggningen. Betydande om-, på- och tillbyggnader kommer att ske.