Stäng fönster Solna kn, FÄLTMARSKALKEN 1 M.FL.

Beskrivning
Ett av Solnas bostadsområden byggdes i slutet på 1960-talet vid Västra skogens tunnelbanestation. Fältmarskalken 1-3, 6, 7, Kaptenen 1, Majoren 1, Ryttmästaren 1, Överstelöjtnanten 1 och Översten 1 är en samling med flerbostadshus som reser sig på berget i Huvudsta mot trafiklederna och järnvägsspåren i öster och gränsen till Stockholm. Stommen i bostadsområdet är ett lamellhus som böjer sig längs lokalgatan Johan Enbergs väg i nordsydlig riktning. Det flankeras på andra sidan gatan av nio stycken, tio våningar höga punkthus. Lamellhuset är delvis byggt i vinkel och inramar torget. Ett lägre och mindre flerbostadshus avslutar gruppen byggnader i söder.

I entrén till området finns ett torg med nedgång till Västra skogens tunnelbanestation och ett stort parkeringshus med butiker i bottenvåningen. Det finns även lokaler i bostadshuset vid torget som är stenlagt med betonggatsten i mönsterläggning. Upphöjda planteringsbäddar i bågar med barrväxter och lågväxande träd skapar rumslighet. Sittplatser är placerade intill. Konstverket "Schlaraffenland" av Roland Persson pryder torget.

Gatan är uppdelad i två körbanor, snedställda parkeringsplatser och en mittremsa med buskar och småträd. Flera viadukter under gatan trafikseparerar området. Hela området är terränganpassat med sparade bergspartier och uppvuxna träd. Ett konstverk placerat i blickfånget mot söder, "Porten" av Björn Eversson 1971 avslutar gatans sträckning.

Längs fasaden på det långa lamellhuset finns planteringar avskiljda med kantsten och uteplatser för lägenheterna i bottenvåningen. Ett flertal arkader förbinder gatan med ett öppet och tillgängligt grönområde i väster. Det är kuperat med berg i dagen, uppvuxna tallar, lövträd, kullar, buskar, lekplats och asfalterade promenadvägar. På gårdsidan finns också en stor halvcirkelformad stenlagd uteplats, inramad av stödmur i granit.

Punkthusen är uppförda i souterräng och gränsar i sydöst mot ett allmänt grönområde med uppvuxna träd och promenadvägar. Kring husen finns planteringar, gräsytor och asfalterade gångvägar. Alla hus har fått nyanlagda terrasseringar vid entréer med trappor och rabatter. Stenlagda uteplatser för utemöbler och lekredskap har också tillkommit. En bollplan finns nedanför husen.

Alla byggnader är kraftigt förändrade genom balkongbyten, nya fönster, ändrad färgsättning, tilläggsisoleringar osv.