Stäng fönster Essunga kn, AMIRALEN 3 M.FL. STORGATAN

Beskrivning
Storgatan sträcker sig från Stenbron i öster till samhällets västra infart vid Stallgatan. Gatan är en del av den gamla landsvägen med medeltida ursprung och förbindelsen mellan dåtidens viktigaste västsvenska städer, Lödöse och Skara. Intill platsen för överfarten av Nossan kom sedan stationssamhället Nossebro att växa fram genom Västgötabanans öppnande 1900. Järnvägen är numera nedlagd men Storgatan/landsvägen har bevarat sin funktion som samhällets huvudgata och genomfartsled.
Storgatans östra del, från Stenbron till Bankgatan, domineras av huvudsakligen tvåvånings affärs- och bostadshus med verksamhetslokaler på bottenvåningen och lägenheter på övervåningarna. Denna del utgör en karaktäristisk del av samhällets centrum med huvuddelen av dess affärsrörelser. Förutom butiker finns här bl a konditori och ett par pizzerior.
Från Bankgatan och västerut upphör centrumkaraktären och gatan domineras av bostadshus huvudsakligen från tiden omkring 1950-70 med inslag av ett par äldre fastigheter. På Storgatan 15 (kv Hejaren 1) finns dock ett affärs- och bostadshus i två våningar och väster om denna en bensinstation. Längre västerut på Storgatan 42 (kv Liljan 6) ligger Rydins tryckeri – en envånings industribyggnad.
Som en del av projektet ”Retro Nossebro” har miljön och byggnaderna längs Storgatan mellan stenvalvsbron och Bankgatan lyfts fram som en karaktäristisk ”retromiljö” med känsla från 1960- och 70-talen. Flera av byggnaderna här är uppförda i början av 1900-talet men förändrades under 1960- och 70-talen då också ett par nya byggnader tillkom. Längs gatan finns också ett par äldre byggnader bevarade i mer ursprunglig utformning. Vad som ger gatan dess karaktär och känsla av 1960- och 70-tal kan sägas vara de relativt små förändringar av byggnaderna och miljön som skett sedan dess.

KULTURHISTORISK KARAKTÄRISERING
Bebyggelsen längs Storgatan och särskilt delen mellan Stenbron och Bankgatan utgör ur flera aspekter en särskilt framträdande bebyggelsemiljö i Nossebro. Gatan har ett långt kontinuitetsvärde som del av den gamla landsvägen och huvudgata i samhället alltsedan Nossebros tillkomst. Gatan och dess byggnader innefattar därför stora bebyggelsehistoriska värden. En del av kontinuitetsvärdena innefattar också affärshistoriska värden då flera lokalt välkända verksamheter bedrivits under lång tid. Längs gatan finns samlat byggnader med olika utformning som representerar olika perioder under 1900-talet men med tyngdpunkt på perioden 1950-70. Förutom huvudbyggnaderna längs gatan finns flera intressanta, välbevarade gårds- och ekonomibyggnader i äldre eller ursprunglig utformning. Som en del av de kulturhistoriska värdena framstår också många av husens intressanta delar och byggnadsdetaljer. Här kan nämnas affärslokalernas karaktäristiska och ofta väl utformade partier med skyltfönster och butiksentréer. I många av husen finns också intressanta interiörer, bl a trapphus.