Stäng fönster Skara kn, BISKOPEN 68 BISKOPEN 68

Beskrivning
Arkitekt: Lars E Jorméus, Falköping (ritningar 1972). Entreprenör: Magnusson & Linnarsson, Skara. Byggherre: Stiftelsen Skarabostäder, Skara.

Byggnaderna är i ett relativt ursprungligt skick. Möjligen kan entrépartierna med plåttak och gles brädbeklädnad vara nyare. Samtliga byggnader utgörs av långsträckta lamellhus av tjockhustyp med horisontell verkan markerad genom vita skivmaterial mellan fönstren, på långsidor och gavlar. Ovan, mellan och under fönsterlinjerna är gul plåtbeklädnad som ytterligare förstärker den horisontella verkan. På långsidorna bryts dock denna verkan upp av de indragna balkongnischerna och balkongernas röda plåtinklädnad. Taken är mycket flacka sadeltak, täckta med papp. Den längre byggnaden 128 och 130 utgörs av två byggnader som sammanfogats i gavelpartierna, dock med en viss förskjutning. De fyra byggnadskroppparna bildar en mycket löst sammanhängande gårdsmiljö med öppna partier i nordväst och sydost. Gården är grästäckt med inslag av mindre träd och asfalterade gångar. Närmast byggnaderna är planteringar med friväxande buskar. Den omgivande bebyggelsen i norr och väster utgörs av småhusbebyggelse från 1976 samt en förskola. Från början skulle hela kvarteret bebyggas med 11 st.lamellhushus i tre våningar, men i samband med att behovet av bostäder minskade i början av 1970-talet ändrades planen till småhusbebyggelse, som uppfördes några år senare.

KULTURHISTORISK KARAKTÄRISERING
Kvarterets byggnader är väl bibehållna och tydliga representanter av det tidiga 1970-talets flerfamiljsbebyggelse. Byggnadernas fasaduttryck baseras på ett upprepande av några enkla fasadkomponenter och har varierats genom sammanfogning av två byggnader till en längre länga. I övrigt är huskropparna identiska genom fasadernas plåt och skivinklädnad som betonar fasadernas horisontalitet, avbrutet av balkongerna i röd plåt som infogats i djupa balkongnischer samt entréernas enkla tak.