Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Skara kn, PRELATEN 2 M.FL. PRELATEN 2-5

 Anlaggning - Beskrivning

Beskrivning
HUS 1-4
Arkitekt: Drott Gyllenberg, Skara (ritningar 1950 hus 1-2, 1955 (?) hus 3-4). Entreprenör: Magnusson & Linnarsson, Skara. Byggherre: Stiftelsen Skarabostäder, Skara.

De fyra punkthusen består vardera av två byggnadskroppar sammanbyggda med några meters förskjutning. De fyra byggnaderna har indragna balkongnischer, fönster, franska balkonger och tak. Byggnadernas placering och material i stomme och tak som är likartat, men de skiljer sig något åt i detaljer, främst i fasaderna mot söder med balkongfronter där hus 1 och 2 har fronter i betong (samma som hus 7) på balkonger som dragits in i fasadlivet. Hus 2 har balkonger i hörnläge med hörnpelare av tegel, detta återkommer på hus 6 och 7. Hus 3 och 4 har plåtklädda fronter med smidda detaljer, de indragna partierna i fasaderna sträcker sig i samtliga byggnaders höjd. Endast byggnad 1 och 2 har balkonger i vindsvåningen.
Norra fasadernas entrépartier omgärdas av en granitomfattning medan portarna är utbytta mot metallportar. De franska balkongerna har på hus 3 och 4 smidda fronter, lika som balkongernas smidda parti, medan de har ersatts med skivmaterial på hus 1 och 2. Fertalet fönster är bevarade, dock har utsidan av karm och båge klätts in i plåt. Mindre fönster i badrum har på vissa hus bytts ut till metallfönster. Byggnaderna har en- och tvåluftsfönster.

HUS 5-6
Arktiekt: Drott Gyllenberg, Skara (ritningar 1955 (?) hus 6, 1956 hus 5). Entreprenör: Magnusson & Linnarsson, Skara. Byggherre: Stiftelsen Skarabostäder, Skara.

Byggnaderna 5 (fastighet 5) och 6 (fastighet 4) är tvåvånings lamellhus med putsade fasader med ädelputs infärgad i ljusgrönt, omgärdade av vita inramningar och med brunrosa putsade socklar. De är placerade i nordsydlig riktning, hus 5 fristående i kvarterets västra del och hus 6 i kvarterets mitt, sammanbyggt i vinkel med hus 7. Hus 5 har ristningar i fasadens puts, markerande fönstrens horisontalitet och vertikalitet, skapande en dekorativ reliefverkan, balkongerna är utanpåliggande (ca 3 inglasade). Hus 6 har indragna, mycket djupa balkongnischer. I sydväst ligger balkongerna i hörnläge med putsade hörnpelare (likt hus 2 och 7). Balkongerna har nyare plåtfronter och lättmetallräcken och de franska balkongerna på öst-fasaden på hus 6 har bibehållna smidesfronter. Ett större fönsterparti i takvåningen på norra gaveln består av sju lufter, övriga fönster i husen är bevarade, dock är större delen av dem klätts in i plåt. Fönstren är till största delen tvålufts men enluftsfönster förekommer i trapphus och tvåluftsfönstren har punktvis på hus 6 bytts ut till större enluftsfönster. Mindre fönster i badrum har bytts ut till metallfönster. Båda husens entréer är omfattade av gult tegel och portarna har bytts ut till nyare i metall.

HUS 7-8
Arkitekt: Drott Gyllenberg, Skara, uppförda av Magnusson & Linnarsson, Skara.

De långa lamellhusen består vardera av tre ihopfogade och sinsemellan något förskjutna byggnadskroppar. De följer Kaplansgatans raka (hus 7) och Biskop Turgotsgatans (hus 8) böjda form. De är uppförda av rött tegel, har flacka tegeltäckta tak och ljusa balkongfronter. Entréerna återfinns på byggnadernas norr- och nordostfasader,de omgärdas av en granitomfattning och portarna är utbytta mot metallportar. Båda husen har dekorativa murade takutsprång på långsidorna.
Hus 7 har balkongfronter i betong (lika som hus 1) och balkongerna är infogade in nischer i fasaden och i hörnen har balkongerna murade hörnpelare (likt hus 2 och 6). Mot norr är franska balkonger med smidda balkongfronter och smala putsade burspråk med mosaikdekorationer. Ett av burspråken har täckts med skivmaterial och flera franska balkonger har satts igen med skivmaterial. Fönstren är både en- och tvålufts. Garageportarna mot norr är i trä.
Hus 8 har utanpåliggande balkonger med ljusa plåtfronter med lättmetallräcken. Balkongerna återfinns på gårdsfasaden och på gavlarnas vindsvåning. Flera balkonger är inglasade. Två av trapphusen har försetts med hiss i det ursprungliga trapploppet och nya, utkragande trapphus har uppförts i rött tegel utanför det ursprungliga.

VÅRDBEHOV OCH FÖRÄNDRINGAR
Genomgående för kvarterets byggnader är att portar är utbytta mot metallportar, att fönstren i sin helhet är inklädda i plåt, såväl karm som båge och att flera franska balkonger satts igen med skivmaterial. Flera ursprungliga tvåluftsfönster med smalt vädringsfönster har bytts ut mot enluftsfönster. Förändringarna kan betraktas som ringa en och en, men tillsammans förvanskar de byggnadernas fasaduttryck.Hus 1-4 har flera rostsprängningsskador där murbruket trykts ut i det första tegelvarvet ovanför de övre fönstren mot söder. Husen har även sprickbildningar i sockeln och det putsade burspråket på hus 1 har flagnande färg.
Hus 7 har en större fuktskada vid badrumsfönster på övre våningen mot norr. Skadan har medfört att fog har fallit ur mellan teglet och saltutfällningar på fasaden.

KULTURHISTORISK KARAKTÄRISERING
Kvarterets byggnader karakteriseras av sin återhållna, tidstypiska 1950-talsarkitektur där det röda teglet ger byggnaderna en tyngd som kontrasterar mot de båda lättare, putsade byggnaderna. Arkitekten har varierat flera återkommande teman såsom gjutna vitmålade betongfronter, smidda balkongfronter med flera olika former, indragna fasadpartier, förskjutna byggnadskroppar, franska balkonger där de smidda fronternas former återkommer och portarnas granitomfattning. De fyra punkthusen bildar en övergång mellan de samtida radhusen och enbostadshusen i kv Munken i söder och kvarterets lamellhus i norr. Lamellhusen i sin tur bildade vid byggnationen stadens gräns mot jordbruksmarken i norr och nordost, idag mot kv Abboten. Till kvarterets tidstypiska kvaliteter hör även de kringbyggda gårdarna. Byggnaderna är till stora delar väl bibehållna och dess totala karaktär är väl bibehållen, dock har bytet eller inklädnaden av fönstren och bytet av samtliga portar medfört att karaktären förändrats något.