Stäng fönster Skara kn, KRONOFOGDEN 6 M.FL. KRONOFOGDEN 1-3, 5-6

FASTIGHET 1
Arkitekt: Sven Linnarsson, Skara (ritningar 1949). Entrprenör: Magnusson & Linnarsson, Skara. Byggherre: Brf. Munken nr 2.

Fastigheten utgörs av ett vitputsat tvåvånings lamellhus, orienterat i öst-västlig riktning, och en smal trädgård, omgärdad av trådstaket. Byggnaden har bevarade tvåluftsfönster och balkonger på långsidan mot söder samt på gavelfasaderna. Balkongerna har röda korrugerade plåtfronter och svarta smidesräcken. Sydfasaden har två utskjutande fasadpartier (risaliter) och mot norr är bevarade entréer med träport och kalkstensomfattning. Sockeln är putsad i brunt. Det flacka sadeltaket är tegeltäckt.

FASTIGHET 2
Arkitekt: Sven Linnarsson, Skara (ritningar 1947). Entrprenör: Magnusson & Linnarsson, Skara. Byggherre: Brf. Munken nr 1.

Fastigheten utgörs av ett vitputsat tvåvånings lamellhus, orienterat i öst-västligriktning, och en smal trädgård, omgärdad av trådstaket. Byggnaden har bevarade tvåluftsfönster och sekundära balkonger på långsidan mot söder samt på gavelfasaderna. Balkongerna är inglasade med fronter i ljusrosa skivmaterial. Sydfasaden har två utskjutande fasadpartier (risaliter) och mot norr är bevarade entréer med träport och kalkstensomfattning. Sockeln är putsad i grått. Det flacka sadeltaket är tegeltäckt.

FASTIGHET 3
Arkitekt: Sven Linnarsson, Skara (ritningar 1946). Entrprenör: Magnusson & Linnarsson, Skara. Byggherre: Magnusson & Linnarsson, Skara.

Fastigheten utgörs av tre putsade tvåvånings lamellhus, orienterat i öst-västligriktning, omgärdade av en gräsbevuxen trädgård med asfalterade gångar. Det norra huset är avfärgat i rosa medan de båda södra är avfärgade i gult och vitt (västra respektive östra husen). Byggnaderna har bevarade tvåluftsfönster mot söder och enluftsfönster mot norr. Byggnadernas balkonger har bibehållna sinuskorrugerade och vitmålade plåtfronter på långsidorna mot söder. Sydfasaderna har två utskjutande fasadpartier (risaliter) och mot norr är bevarade entréer med träport och kalkstensomfattningar. Socklarna är putsade i grått. Det flacka sadeltaket är tegeltäckt.

FASTIGHET 5
Arkitekt: Drott Gyllenberg, Skara (ritningar 1961 (?)). Entrprenör: Magnusson & Linnarsson, Skara. Byggherre: Brf. Häradsskrivaren.

Fastigheten omfattar tre lamellhus, som omgärdar den stora grästäckta gården mot norr och öster. Husen utgörs vardera av tre delar, ett lägre hus flankerat av två högre vars tak är ett flackt pulpettak med lutning inåt mot det mittersta huset. I norr är två kortare hus och mot öster är en mer långsträckt och något krökt byggnad. Byggnaderna var ursprungligen putsade och skivklädda, men har tilläggsisolerats och fått ny gul tegelfasad, samtidigt som fönster, portar och balkonger ersatts med nya. Balkongerna på husens syd-, ost- och västfasader utgörs av vitmålade betongelement, större delen av balkongerna är inglasade.

FASTIGHET 6
Arkitekt: HSB - Boro Arkitektkontor, Stockholm (ritningar 1943). Entreprenör: ingen uppgift.
Byggherre: HSB i Skara.

Fastigheten utgörs av tre tvåvånings lamellhus i trä, orienterat i öst-västligriktning, placerade på en grästäckt trädgård med asfalterade gångar. Byggnaderna är målade i ljusgrått med grå fönster och andra trädetaljer. Byggnaderna har utbytta fönster och nya portar i metall, nya fristående balkonger med gröna fronter i plåt har monterats på sydfasaderna. Portarna är belägna på sydfasaderna och har små skärmtak i grå plåt. Socklarna är putsade i grått och det flacka sadeltaket är tegeltäckt.

VÅRDBEHOV OCH FÖRÄNDRINGAR
Kvarterets bebyggelse visar upp en stor vidd av förändringar, från i stort sett helt ursprungliga hus (1 och 3) till helt förändrade med nytt fasadmaterial (6). Samtliga är väl underhållna och har mycket få vårdbehov, fr a flagnande färg på balkongfronter.

KULTURHISTORISK KARAKTÄRISERING
Byggnaderna i norra delen av kvarteret representerar det sena 1940-talets flerfamiljsbebyggelse i mindre städer där funktionalismens idéer dröjt sig kvar. Byggnaderna i fastigheterna 1-3 är mycket väl bibehållna. Här skall särskilt omnämas husen på Kronofogden 3 som har utskjutande risaliter och tidstypiskt utformade balkonger resp. portomfattningar som den huvudsakliga artikuleringen av de för övrigt sparsmakade fasaderna. Balkongerna i smäckert smide och fint sinuskorrugerad plåt är mycket typiska för tiden, och synnerligen viktiga delar i den för övrigt enkla arkitekturen, som präglar husen i kvarteret. Man kan med fog säga att karaktären hos byggnaderna på Kronofogden 3 till stor del är beroende av de få artikuleringar som finns.
Fastighet 5 och i viss mån 6 har dock förändrats drastiskt.