Stäng fönster Skara kn, LADDAREN 1 LADDAREN 1

Beskrivning
Arkitekt: HSB:s Riksförbunds Arkitektkontor, Stockholm (ritningar 1962). Entreprenör: ingen uppgift. Byggherre: HSB i Skara, brf. Laddaren.

Kvarteret har en lång byggnadskropp, bestående av två sammanbygda och något förskjutna trevåningshus orienterade i sydväst-nordostlig riktning, samt en kvadratisk tvåvånings fd butiksbyggnad. De båda byggnadskropparna är sammanbyggda i trevåningshusets sydöstra hörn och butiksbyggnadens nordvästra. Sammanfogningen skapar en portöppning och ovan denna ett 1 1/2-vånings bostadparti. Även där de båda trevåningshusen är ihopfogade är en portöppning mellan husens fram- och baksida. Byggnaderna är putsade och avfärgade gult med vitputsade inramningar. Gavelspetsarna är i sin helhet vitputsade.
Båda byggnadernas balkonger mot söder är utanpåliggande med sidostycken av gjutna betongelement. Butiksbyggnadens övre sydfasad har två balkonger flankerande ett utskjutande burspråk, skapat av gjutna betongelement. Balkongerna i sammanfogningen mellan byggnaderna och ovan denna samt på trevåningshusens östra och västra gavlar har indragna balkongnischer. På gavlarna är dessa belägna i hörn med en murad och putsad pelare i hörläget. Samtliga balkonger är utförda av svart smide och skivmaterial. Trevåningshusen har franska balkonger av svartmålat smide. Samtliga fönster är sannolikt bevarade, dock är de inkädda med plåt.
Entréerna markeras med vitmålade fasadpartier i husets hela höjd, portarna är sannolikt ursprungliga men omgärdas av svartmålade plåt-partier (?) och har ett skärmtak i korrugerad svart plåt. Gråmålade garageportar återfinns i sydvästra trevåningsbyggnadens västfasad.

VÅRDBEHOV OCH FÖRÄNDRINGAR
Kvarterets byggnader framstår som väl underhållna och delvis väl bibehållna. Samtliga balkongfronter är utbytta och fönstren är till stora delar bevarade men inklädda i plåt. Butiksbyggnadens bottenvåning har stora ytor med brunmålad träpanel med infogade mindre fönster. Träpanelen täcker den fd butikslokalens entré och skyltfönster. Byggnaden har i sin helhet tagits i anspråk som bostäder.

KULTURHISTORISK KARAKTÄRISERING
Kvarterets byggnader representerar det sena 1950-talets och tidiga 1960-talets flerbostadsbebyggelse i Skara med sina putsade och målade fasader, förskjutna byggnadskropp, olika typer av balkonger och tvåluftsfönster med smalt vädringsparti. Karakteristiskt för kvarteret är fasadernas inramade och målade putsytor, den snillrikt utformade ihopkopplingen av husen samt den låga butiksbyggnaden.