Stäng fönster Skara kn, SNÖDROPPEN 18 M.FL. SNÖDROPPEN 2-18

Beskrivning
Arktiekt: Sven Aspemyr, Katrineholm (ritningar 1968). Entreprenör: EDGARS Byggnads AB, Skövde. Byggherre: EDGARS Byggnads AB, Skövde.
Kvarterets två radhuslängor innehåller vardera åtta hus/fastigheter med entréer mot nordost och trädgårdar mot Ivar Widéensgatan i sydväst. Tillsammans med kvarter Konvaljen i söder utgör kvarteret stadsdelen Hindsbos gräns mot stadsdelen Västermalm i nordost, omedelbart nordost om kvarterens entrépartier är ett parkområde med gräsytor och därefter ansluter Björn Smedsgatan och stadsdelen Västermalm.

Radhuslängorna har flackt pulpettak och putsade fasader i ljusgult på entrésidan mot nordost, här är entréerna placerade två och två med en kort betongtrappa flankerad av träräcke och med ett betongelement som åtskiljer de båda entréerna. Samtliga entréer är väl bibehållna med trädörr, litet fönster och klinkeromfattningar i grönt eller gult. De ursprungliga tvåluftsfönstren, flera med med smalt vädringsparti, är i flera hus i sin helhet utbytta mot enluftsfönster. Gavlarna är uppförda i 1/2-stens rött tegel av det lokala teglet, "Skara sandat". Mot gavlarna har källarnedgångarna på senare tid fått tak i plåt. Trädgårdssidans fasader markeras vertikalt genom de gjutna särskiljande vitmålade elementen mellan varje fastighet/hus. Varje hus har en indragen uteplats i bottenvåningens och ovan den en indragen balkong. De indragna fasaderna utgörs till stora delar av fönster och träpanel. Kulören på träpanelen varierar mellan de olika radhuslängorna, i den norra längan är panelen röd och i den södra grön. Balkongfronterna har på båda längorna ljusgrön glest korrugerad plåt. Samma typ av plåt återfinns på byggnadens takfot mot trädgårdssidan och på pulpettakets gavel. Den obrutna plåttäckningen längs takfoten och balkongfronterna utmed hela husets längd ger byggnaderna en tydliga horisontell karaktär. Byggnaderna har mycket olika uttryck mot nordost jämfört med trädgårdssidan, den mer representativa och eleganta sidan vänder sig utåt mot omgivande stadsdelar och besökare och den lite mer lekfulla sidan mot stadsdelen och trädgårdarna i sydväst.

VÅRDBEHOV OCH FÖRÄNDRINGAR
Byggnaderna är väl bibehållna med ursprunglig plåttäckning på takfot och bakonger mot sydväst, och puts mot nordväst. Även entréerna är väl bibehållna. De stora förändringarna utgörs av utbytta originalfönster och taken över källarnedgångarna mot gavlarna. Varken tegel- eller putsfasader uppvisar några tydliga skador.

KULTURHISTORISK KARAKTÄRISERING

Kvarteret representerar tillsammans med kv Konvaljen det sena 1960-talets stora mängd radhus som uppfördes som en del av miljonprogrammet men även hur tidens arkitekter använde upprepningen som arkitektoniskt element. Här möts den traditionella putsarkitekturen som är vanlig i Skara och det sena miljonprogrammets användning av korrugerad plåt som arkitektoniskt element och utsmyckning. Den stora skillnaden mellan nordost- och sydvästfasaderna pekar på en tydlig intention hos arkitekterna och kommunens planerare att med hjälp av radhuslängorna skapa en gräns mellan de båda stadsdelarna.