Stäng fönster Skara kn, VALHALL 2 M.FL. VALHALL 2-5, 8-9

FASTIGHET 2
Arkitekt Henrik Schager, Skara (ritningar 1962). Entreprenör: Byggnadsfirman Harder & Jansson, Skara. Byggherre: Byggnadsfirman Harder & Jansson, Skara.

Fastighetens två byggnader står vinkelrät mot varandra orienterade i öst-västlig riktning (den norra byggnaden) respektive nord-sydlig riktning (den södra), skapande östra och norra omgärdningen av en öppen gård, avgränsad i väster av byggnaderna i fastighet 9. Den norra byggnaden består av två sinsemellan förskjutna huskroppar. Båda byggnaderna har ursprunglig terrasitputs med glimmer på långsidorna, med större partier i mörkbeige omgärdade av vita pustade ramar. Norra husets långsida är indelad i tre putsade ytor, inramade av pilastrar av rött tegel. Södra husets östra fasad har utanpåliggande balkonger och franska balkonger med smidda fronter, på norra huset återfinns balkongerna på sydfasaden. Väst- och sydfasaderna är försedda med djupt indragna nischer för entré och trapphusfönster, tre per byggnadselement. Portarna i trä är sannolikt ursprungliga. Samtliga balkonger är försedda med plåtfronter. Södra byggnaden har garage i källaren mot öster. Större delen av byggnadens fönster är ursprungliga och består främst av tvåluftsfönster med ett mycket smalt vädringsfönster vilka, tillsammans med glimmerputsen och de vita inramningarna ger byggnaderna dess tidstypiska karaktär. Övriga fönster är en- och tvålufts, inte sällan med en balkongdörr som en tredje luft.

FASTIGHET 3-4
Arkitekt Björn Näsvall, Svenska Riksbyggen AB, Stockholm (ritningar 1966). Entreprenör: ingen uppgift. Byggherre: Riksbyggens Brf Skarahus nr 3, Skara.

De båda fastigheterna har vardera två lamellhuskroppar, de tre norra orienterade i nord-sydlig riktning och det södra i öst-västlig. Samtliga hus består av två byggnadskroppar som är något förskjutet ihopfogade. Byggnaderna är idag i sin helhet klädda med skivmaterial. De långsidor som är utan balkonger har de långa fasaderna uppbrutna av vertikala partier med ljusare skivor. Husen i fast. 4 har ljusare skivor medan de i fast. 3 är något mörkare. Mellan bottenvåningen och första våningen är plåtar infogade mellan skivorna likt en modernare gesims. De båda längorna i fast. 4 har sina entré- och balkongfasader mot väster och den norra byggnaden i fast. 3 har entréer mot öster och balkonger mot väster. Den södra byggnaden har entréer mot norr och balkonger mot söder. Samtliga balkonger utgörs av utkragande betongelement där balkongfronter i plåt och glas ligger i liv med betongelementens front. Entrépartierna har plåttäckta tak, de är omgärdade av skivmaterial och dörrarna är nyare metallportar. Samtliga fönster har nya, pivothängda, bågar. De få ursprungliga detaljerna på byggnaderna är de spritputsade socklarna och de tunna kalkstensskivorna runt dörrpartierna i entréerna samt de låga trapporna i kalksten upp till dörrarna. Det södra huset i fast. 3 har en lägre sockel vilket ger lägenheterna i bottenvåningen uteplatser snarare än balkonger.

FASTIGHET 5
Arkitekt Lars E Jorméus, Falköping (ritningar 1968). Entreprenör: Byggnadsfirman Magnusson & Linnarsson, Skara. Byggherre: Byggnadsfirman Magnusson & Linnarsson, Skara.

Fastighetens två byggnader står vinkelrät mot varandra orienterade i öst-västlig riktning (den norra byggnaden) respektive nord-sydlig riktning (den södra), skapande västra och norra omgärdningen av en öppen gård, avgränsad i öster av byggnaden i fastighet 8. De båda byggnaderna har tegelfasader, på östra och södra långsidorna avbrutna av indragna balkongnischer täckta av ett skivmaterial och med plåtfronter på balkongerna. Gavelspets och under takfot är täckta av vita skivor (eternit?). Fasaderna har entréer omfattade av tegel, portarna är nyare av metall. Östra långsidan har utanpåliggande balkonger på fält täckta av skivmaterial, lika i balkongnischer mot öster och söder. Denna fasad har även garageportar i källarvåningen. Samtliga fasader har nya, pivothängda, fönster.

FASTIGHET 8
Arkitekt Henrik Schager, Skara (ritningar 1969). Entreprenör: EDGARS Byggnads AB, Skövde. Byggherre: HSB i Skara, Brf Valhall.

Fastighetens två byggnader står vinkelrät mot varandra orienterade i öst-västlig riktning (den norra byggnaden) respektive nord-sydlig riktning (den södra), skapande västra och norra omgärdningen av en öppen gård, avgränsad i öster av byggnaden i fastighet 9. Byggnaderna har ett ljust uttryck med putsade gulbeiga fasader med ramindelning i vitt, likt fastigh 9. Här är dock gavelspetsarna försedda med plåt. Balkonger återfinns på byggnadernas västra och södra långsidor. På det norra husets sydfasad är balkongerna och entrépartierna infogade i nischer, samtliga vitmålade. Södra byggnadens västfasad har utanpåliggande balkonger med sidor av gjutna väggar. Samtliga balkongerna har röda plåtfronter. Södra husets östfasad har indragna entrénischer. Portarna är försedda med plåttäckta pulpettak och har nischens väggar försedda med brungult klinker. Entréernas kllinker och portarna i trä är sannolikt ursprungliga. Större delen av byggnadernas fönster är ursprungliga tvåluftsfönster varav ett luft av vädringstyp.

FASTIGHET 9
Arkitekt Henrik Schager, Skara (ritningar 1967). Entreprenör: Byggnads AB Skaby, Harder & Jansson, Skara. Byggherre: Byggnads AB Skaby, Harder & Jansson, Skara.

Fastighetens enda byggnad utgörs av ett lamellhus i nord-sydlig orientering. Fasaderna är putsade och avfärgade i en ljusgrön kulör och har inramningar i vit puts. Mot öster har fasaden fönstren placerade i grupper och i källarvåningen garage. Norra och södra gaveln har vitmålade gavelspetsar och en smal fönsteraxel. Västra fasaden har utanpåliggande balkonger vilande på gjutna, vitmålade konsoler och nischer för tre trapphus. Balkongerna har fronter av röd plåt och portarna i trä är sannolikt ursprungliga. Balkongnischerna är i sin helhet avfärgade i vitt.

VÅRDBEHOV OCH FÖRÄNDRINGAR
Kvarteret kan ses som en typkarta av vanliga skador och förändringar som epokens byggnader genomgått fram till idag. Byggnaderna i de östra fastigheterna, 5, 8 och 9, har väl bibehållna fasader med glimmerputs, fönster och entréer. Ju längre västerut man promenerar desto större förändringar har husen genomgått, fastighet 5 hade ursprungligen sin tegelfasad uppbruten av en plåttäckning (AL-plåt). Idag är den utbytt mot ett stenimiterande skivmaterial, detta återfinns även i balkongnischerna. Även portarna är utbytta. De två östra fastigheternas (3-4) byggnader har genomgått de mest omfattande ändringarna då de ursprungliga putsade fasaderna täckts med samma typ av stenimiterande skivor som i fastighet 5. Här har även samtliga fönster och portar bytts ut. Förändringarna på byggnaderna i fastighet 3 och 4 har medfört att karaktären förvanskats. Att övriga byggnader i kvarteret inte tillåts genomgå liknande förändringar är viktigt för det kulturhistoriska värdet.

KULTURHISTORISK KARAKTÄRISERING
Det långsträckta kvarterets lamellhus karakteriseras av en enhetlighet i form och placering och med undantag av byggnaderna i den centrala fastigheten 5 har de intilliggande byggnaderna fått likartade utformning. I östra delen karakteriseras husen av sina putsfasader med ljusare putsade inramningar, ett fasaduttryck som till stora delar även kan sägas representera efterkrigstidens flerfamiljshus i Skara. Karakteristiskt för Valhall är även de indragna entrépartierna och de på flera fasader förekommande indragna balkongnischerna. Här är det övervägande intrycket att byggnaderna har mycket väl bibehållna fasader, flera med den för tiden karakteristiska Terrassitputsen med glimmer.
De västra husens skivtäckta fasader har medfört att de kraftiga och framskjutande bakongelementen i betong tillsammans med de grova fasadskivorna ger byggnaderna ett disharmoniskt uttryck. De mellanliggande röda tegelhusen knyter på ett säreget sätt ihop kvarteret då det tar upp det röda teglet i gavelfasaderna i kvarterets östra byggnader och skivmaterialet i de västra byggnaderna.