Stäng fönster Skara kn, VERDANDI 6 M.FL. VERDANDI 2-3, 5-6

Beskrivning
Arkitekt: Henrik Schager, Skara (ritningar 1962 (2), 1962 (3), 1963 & 1966 (5), 1967 (6)). Entreprenör: Edgars Byggnads AB, Skövde. Byggherre: HSB i Skara, Brf Verdandi (2), Brf Tygeln (3), Brf Grimman (5), Brf Betslet (6).

Fastigheterna har 12 bostadshus och två garagelängor. Huskropparna formar tre tydliga och en mer uppbruten gårdsform. Fyra av byggnaderna är längre än de andra och består av två sinsimellan sammabyggda och något förskjutna byggnadskroppar (fastigeht 3 och 5). Samtliga byggnader har kortsidor av rött tegel och putsade långsidor i gul, mörk- eller ljusgrå puts med pilastrar i rött tegel, markerande mer eller mindre indragna entré- och balkongpartier. Bostadshusens speciellt utformade pulpettak med ett längre takfall mot husets baksida och ett kort och brant takfall mot entréfasaden ger husen en karakteristisk lite satt form. Husen i de västra fastigheterna 2-3 har även fasadpartier inramade av putsade ljusare eller mörkare ramar mot norr. De äldre husen i fastighet 2-3 och i viss mån 5 har grunda entré- och balkongnischer. Balkongerna har bevarade ursprungsfärger på balkongfronterna i plåt. Portarna är ursprungliga resp. nytillverkade av trä (fastigheterna 6 resp. 2) och utbytta mot nya i metall i de övriga. Fönstren är de flesta fall utbytta eller inklädda med plåt, dock har flera hus kvar smala vädringsfönster. Entréerna i fastighet 6 har indragna entrénischer där entréerna markerats med blågrönt klinker, de övriga entréerna är indragna endast med 1/2 stens djup och saknar klinker. De två husen längst i öster i fastighet 2 har lätt utskjutande fönsterpartier på gavlarna, kombinerat med indragna balkonger intill. Väggpartierna över och under fönstren är klädda med skivmaterial.

VÅRDBEHOV OCH FÖRÄNDRINGAR
Byggnaderna framstår som väl underhållna och till stora delar även väl bibehållna. Vanliga skador på byggnaderna är sprickor i putsen i fönsteraxlar samt skador i tegel och puts kring entréerna. Allvarligare skador är rostsprängningar ovanför fönster, främst på fasaderna mot söder och i viss mån mot väster. Dessa har till stora delar reparerats med ny fog i ljusare kulör än den befintliga. Lagningarna framstår mycket tydligt och borde ersättas med fog i en kulör närmre den ursprungliga fogen, detta för att inte förvanska de för byggnaderna karakterisktiska tegelfasaderna.

KULTURHISTORISK KARAKTÄRISERING
Kvarterets byggnader representerar efterkrigstidens bostadsbebyggelse i tegel och puts med väl genomarbetade detaljer och fina lösningar vid entréer och harmoniska proportioner. Byggnaderna framstår som ljusa med sina lite lekfulla färger på balkongerna (främst i östra delen av kvarteret), bl a blå och gröna. Husen i öster i fastighet 2 framstår som kvarterets mest välbevarade med bibehållna balkonger, entréer och fasader, detta trots flera ändringar såsom utbytta fönster. Detta visar på hur viktiga balkongfronter är i sammanhanget. Gatufasadernas mer avskalade uttryck påverkas i högre grad av de utbytta fönstren.