Stäng fönster Skara kn, YGGDRASIL 1 M.FL. YGGDRASIL 1-2

Beskrivning
Arkitekt Lars E Jorméus, Skara/Falköping (ritningar 1970). Entreprenör: Magnusson & Linnarsson, Skara. Byggherre: Magnusson & Linnarsson, Skara.

Kvarteret har sju byggnader, tre står i öst-västlig riktning utmed Valhallagatan och parkeringarna i norr och söder om dessa är de övriga fyra byggnaderna, orienterade i nord-sydlig riktning. Byggnadskropparna omgärdar tre gårdar med gräsmattor, buskar, sittplatser mm. Fastighet 1 i västra delen har fyra byggnader och fastighet 2, i den östra delen, har tre. Samtliga byggnader i kvarteret är trevånings lamellhus i rött tegel eller i vit kalksandsten med papptak och inglasade balkonger. Husens baksidor (utan entréer) har utanpåliggande balkonger. Balkongerna på husens entrésidor är av gjutna element som ramar in entréernas metalldörrar med klinkelomfattning och gjutna tak. Samtliga balkonger är inglasade och har fronter av skivmaterial och lättmetallprofiler, de röda husen har vita fronter och de vita ljusgröna. Flera fönsteraxlar på varje långsida har skivmaterial över och under fönstren, de vita husen med mörkgrå-bruna skivor och de röda husen med ljusbeiga skivor. De ursprungliga fönstren har till stora delar klätts in med plåt, flera har bevarade smala vädringsgaller. Det östra huset i kvarter 2 är sammanbygt med ett lägre hus där panncentral, motionshall och butikslokaler planerades. Det är oklart om det någonsin funnits någon butikslokal i byggnaden, men sommaren 2009 öppnade en liten livsmedelsbutik ("mini-livs").

VÅRDBEHOV OCH FÖRÄNDRINGAR
Byggnaderna framstår idag som väl bevarade och underhållna med endast ett fåtal skador,
fr a i de gjutna partierna. Bl a är ett gjutet tak över en av entréerna skadat av en förmodad rostsprängning i den gjutna betongen. Vid en studie av bygglovsritningarna från 1970 resp 1971 visar det sig att husen i fastighet 1 skulle husen ha uppförts med Terrassit stänkputs på långsidorna och tegel på kortsidorna och husen i fastighet 2 skulle ha tegel och träpanel på långsidorna. Huruvida detta ändrades redan vid byggnationen eller om putsen och träpanelen tagits bort därefter är osäkert. Samtliga balkonger har glasats in och fått nya fronter.

KULTURHISTORISK KARAKTÄRISERING
Byggnaderna i kvarter Yggdrasil representaterar det det tidiga 1970-talets flerbostadsbebyggelse både lokalt och nationelt. Trevåningshusens fasadtegel med inslag av gjutna byggnadselement (balkonger), partier med skivmaterial, entréernas klinkeromfattning och de stora gårdarna är karakteristiska element i epokens bebyggelse. De förändringar som ändrat fasadernas karaktär är fr a inglasningen av balkongerna med nya material som lättmetallprofiler.