Stäng fönster Skara kn, NÄMNDEMANNEN 1 NÄMNDEMANNEN 1

Beskrivning
Arkitekt: Sven Linnarsson, Skara (ritningar 1948-1949). Entreprenör: Magnusson & Linnarsson, Skara. Byggherre: Brf Nämndemannen, Skara.

Den långsträckta fastigheten är belägen i kvarterets norra del, den södra består fr a av Gällkvistskolans byggnader. Fastigheten utgörs av fem putsade tvåvånings lamellhus, fyra orienterat i öst-västlig riktning, och det östra huset i nord-sydlig riktning. De ligger i en sluttning mot öster. Husen är från väster avfärgade i rosa, gul, grön, gul och rosa kulör och har till största delen ursprungliga tvåluftsfönster och entréerna mot norr har träportar med kalkstensomfattning. Socklarna är putsade i grått. De flacka sadeltaken är tegeltäckta.

KULTURHISTORISK KARAKTÄRISERING
Byggnaderna representerar det sena 1940-talets flerfamiljsbebyggelse i mindre städer där funktionalismens idéer dröjt sig kvar. De ljust putsade husen har sparsmakade fasader med fint proportionerade fönster och portar som enda artikulering.