Stäng fönster Gnesta kn, FRUSTUNA KYRKA 1:1 M.FL. FRUSTUNA KYRKA

Beskrivning
Huvuddelen av kyrkoanläggningen omges av en granhäck med enstaka träd från en äldre trädkrans bevarade i anslutning till denna. Norr och väster om kyrkan avgränsas kyrkogården av en terrassmur. Gränsen mellan den gamla kyrkogården och utvidgningen åt söder markeras av en låg gräsbevuxen vall.

Kyrkan är placerad på kyrkogårdens norra del. Ingångarna till kyrkogården från väster flankeras av murade, vitputsade grindstolpar med svartmålade järngrindar. Grindstolparnas kopparplåtsklädda pyramidtak kröns av svartmålade järnkors. Kyrkogården är gräsbevuxen och har enstaka buskar och träd. Huvudgångstråken är asfalterade medan gångarna runt gravkvarteren är grusade. Vid kyrkogårdens södra gräns står ett högt, svartmålat träkors på en gatstensbelagd yta.

I kyrkogårdens östra del står ett gravkapell som uppfördes 1954. Byggnaden är murad, putsad och avfärgad i brutet vitt, undantaget sockeln som är gråmålad. Fasaderna är spritputsade med slätputsade hörnkedjor samt dörr- och fönsteromfattningar. Kapellets sadeltak täcks av kopparplåt och har ett svart smideskors på den västra gaveln. Huvudingångens port i väster är klädd med kopparplåt. Kapellets tre fönster är försedda med blyinfattat, olikfärgat fönsterglas. Invid kapellet leder en stentrappa ned mot sjöstranden.

Minneslunden är placerad i kyrkogårdens nordöstra hörn, i sluttningen ned mot sjön.
Bland gravmonumenten märks gravvården över familjen von Eckermann på Södertuna. Gravvården som är placerad vid kyrkans västentré är utförd av skulptrisen Ellen Roosvall.

Vid den västra entrén till kyrkogården är enrunsten uppställd. Den låg fram till 1885 i golvet framför dörren till sakristian. Inskriften lyder: Ingemar och Ingemund och Svenund de läte resa stenen efter Jarl, sin fader god. Gud hjälpe hans ande.