Stäng fönster Gnesta kn, TORSÅKERS-SÖRBY 1:10 TORSÅKERS KYRKA

Beskrivning
Torsåkers kyrka är placerad i nordvästra hörnet på den omgivande kyrkogården. På västra sidan och delar av norra kyrkogården finns en kallmurad stenmur som i söder övergår i stödmur. I norr och öster avgränsas kyrkogården av en granhäck. Utanför muren löper en trädkrans av lövträd. Ingångar finns i väster och sydost. Kyrkogården är sedan 1988-89 återigen gräsbelagd med ett enkelt system av grusgångar, efter att den grusades på 1940-talet. Grusgångar finns från ingångarna fram till vapenhuset och kring själva kyrkan. Framför vapenhuset finns en grusad plan med bänkar. På kyrkogårdens sydöstra del växer en del buskar, bl a en gravplantering med syren öster om koret. Gravvårdarna finns framförallt söder om kyrkan. De är placerade i nord-sydliga rader.

Norr om kyrkan är en gravkällare bestående av en hög täckt med slaggsten avgränsad av en kallmurad naturstensmur. I väster har den en segmentformad spritputsad fasad med järnport. Över ingången finns en inskriftstavla av kalksten med texten: ”Fru Inga Magdalena Rosander född Lindholm d. 20 januari 1794 död på Sörby d 7 januari 1836 samt hennes äldste som Hofrätts notarien Filip Edvard Rosander som sitt 23die år afled d. 9 martii samma år. Sv Ps. Boken No 488.”

Sörmländska kyrkor 58, 1944
Inventeringstillfället