Stäng fönster Nyköping kn, BÄLINGE KYRKA 1:1 M.FL. BÄLINGE KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården omgärdas av en kallmurad gråstensmur som i vissa partier är anmärkningsvärt hög och i vissa partier fungerar som stödmur. I väster skjuter en häckomgärdad halvcirkelformad yta ut. I norr och öster gränsar området direkt till naturmark.

Två ingångar till kyrkogården finns på östra sidan samt en i sydväst. De är försedda med putsade grindstolpar täckta av gjutjärnstak krönta med urnor och grindar i järn.

Bälinge kyrkogårds äldsta del består av ett äldre, plant parti kring själva kyrkan. I en brant sluttning öster om kyrkan har kyrkogården utvidgats 1902 respektive 1930. Framförallt den västra delen av kyrkogården har en äldre karaktär med gravvårdar såsom den halvcirkelutbyggda Gripenstedtska graven och gravar för tre kyrkoherdar från 1800-talet. I sydöstra hörnet finns ett större gravparti för familjen von Plomgren. Gamla kyrkogårdens kvarter delades tidigare in av ett gångsystem. Av detta gångsystem återstår numera gången från södra grinden in mot kyrkan, gången från kyrkans västra port mot Gripenstedts gravplats samt en gång runt kyrkan. Gångarna är grusade med företrädesvis naturgrus. Området utgörs i övrigt av klippta gräsytor med gravar. Kyrkogårdens nyare del är anlagd i en sluttning mot väster och består av gräskvarter med gravrader.

Rester av en gammal trädkrans finns i form av tre grova, flerstammiga almar längs södra muren samt ytterligare en alm och två yngre parklindar i nordväst.

Nordost om kyrkan finns en bisättningskällare från 1930 ingrävd i sluttningen. Byggnaden har synliga naturstensmurar och ett gräsbevuxet betongtak.

Uppe på åsen öster om kyrkogården står klockstapeln från 1762. Den stod ursprungligen strax sydost om kyrkan men flyttades till sin nuvarande plats 1802. Klockorna är tre till antalet.

Bälinge kyrka. Vård- och underhållsplan 2005. Sörmlands museum.
Sörmländska kyrkor 1, Södermanlands museum. Ivar Schnell 1958. Mats Bergman 1986.