Stäng fönster Trosa kn, TROSA LANDSKYRKA 1:1 TROSA LANDSFÖRSAMLINGS KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården är upphöjd gentemot den omgivande terrängen och avgränsas av en kallmurad naturstensmur som i söder har funktionen av stödmur. Ingången till kyrkogården är placerad i västra muren, mitt för kyrkans ingång och flankeras av putsade grindstolpar krönta av plåtklädda tälttak. Grinden stängs med järngrindar. I norra muren är en mindre putsad byggnad placerad, byggd som transformatorkiosk, men nu öppnad och har därmed fått funktion som port och ingång mot den nyanlagda parkeringsplatsen.

Trosa lands kyrkogård ligger till största delen söder och väster om själva kyrkan. Runt kyrkogården löper en trädkrans av äldre och yngre träd. Gravarna ligger i öppna gräskvarter utan rygghäckar. En allé av lindträd går från grinden i väster till kyrkporten i tornet. Kyrkogården är bevuxen med gräs och från grinden löper en grusgång fram till tornet och sedan vidare norr och öster om kyrkan.

Gravvårdarna är placerade i rader i nord-sydlig riktning på alla delar av kyrkogården utom i norr där de är placerade i öst-västlig riktning. Gravvårdarna är av varierande karaktär och ålder, ett fåtal har bevarade smidesstaket, kedjor och stenramar.

Sörmländska kyrkor 6 (1942)
Eva Wockatz, inventeringen 2005