Stäng fönster Göteborg kn, LORENSBERG 10:2 M.FL. LORENSBERGS VILLAOMRÅDE

Beskrivning
Villaområdet uppfördes 1913-25 enligt en mycket omsorgsfullt genomarbetet stadsplan i nationalromantisk anda. Det omfattar ett 30-tal exklusiva villor, radhus med trädgårdar omgivna av murar m m. Trappanläggningar och planteringar ingår som viktiga delar i miljön. Området som helhet har ett mycket högt kulturhistoriskt värde.
Miljön som helhet är mycket väl bibehållen. Stadsplanen är ett av Göteborgs främsta exempel på 1910- talets stadsplanekonst och de enskilda byggnaderna visar tidens mest påkostade bostadsbyggande. Viktiga inslag som bidrar till det höga värdet är alla exklusiva detaljer. Det gäller dels byggnadernas utsmyckning t ex portaler och fasaddetaljer av natursten, mönstermurning på tegelfasader eller skorstenar, smäckra spröjsade fönster och rikt dekorerade trädörrar, dels gårdsmiljöernas och gatubildens detaljer som t ex omsorgsfullt utförda murar och eleganta smidesarbeten. Flera av byggnaderna har också välbevarade interiörer med paneler, öppna spisar o s v.