Stäng fönster Göteborg kn, GÅRDA 744:555 M.FL. LISEBERGS NÖJESPARK

Beskrivning
Lisebergs ursprungliga område motsvarar i huvudsak fd landeriet Liseberg. Det sträcker sig från Korsvägen / Geteberget i väster till Mölndalsån i öster. Nöjesfältets huvudentré med sina två välkända torn vänder sig mot Örgrytevägen. Ett litet stycke in ligger det ursprungliga nöjesfältets centrala del. Det omfattar två gamla landeribyggnader och spegeldamm med omgivande byggnader som till sitt uttryck är från 1920-talet. Byggnaderna är till delar från samma tid.
Området kring spegeldammen är en särskilt karaktäristisk del inom Liseberg. Ett mycket viktigt inslag är också entrétornen. Viktiga delar i miljön längs Örgrytevägen är Getebergets park med sina äldre höga träd och danspalatset Rondo samt Mölndalsån med en bro och anslutande stensatta kanter mot sydost.
KULTURHISTORISKT VÄRDE
Liseberg har ett högt kulturhistoriskt värde och finns upptaget i kommunens bevarandeprogram (Heden 5:E). På platsen skildras tre viktiga epoker. Liseberg är ett av Göteborgs mest kända landerier med byggnader från 1700-talet och en omsorgsfullt anlagd park från 1800-talet, och det är en mycket intressant kvarleva efter den storslagna satsning som gjordes i samband med jubileumsutställningen 1923. Sedan dess har Liseberg fungerat som en unik nöjespark och mötesplats med lång kontinuitet och höga lokal- och samhällshistoriska värden.