Stäng fönster Stockholm kn, NYBODAHEMMET 13 M.FL. NYBODAHÖJDEN

Beskrivning
På fastigheten Nybodahemmet finns ett f.d. barnhem från 1930-talet, ritat av Paul Hedqvist. På 1990-talet kompletterades bebyggelsen med ett drygt 20-tal ”stadsvillor” och radhuslängor. Av anläggningens ursprungligen nio hus återstår sex, varav tre är ombyggda till radhus.

Området tronar på en skogsklädd höjd med strålande utsikt mot väster och norr. Infart sker från Årstabergsvägen i söder, och förbi byggnaderna leder matargatorna Idabordsvägen och Nybodaringen. Höjden hade före 1990-talet en ganska pastoral karaktär, med Hedqvists tegelbyggnader glest utplacerade i ett kuperat och parkliknande landskap. Denna karaktär är delvis bevarad, men intrycket är ändå mer förtätat, bitvis nästan stadslikt.

I områdets utkanter, framförallt åt väster, norr och öster finns sluttningar med vildvuxet gräs, grupper av träd och berg i dagen. Områdets inre har prydliga gräsmattor mellan husen, med små bergsknallar samt växtlighet i form av rabatter, buskar och träd (varav påfallande många utgörs av tallar). Av äldre inslag i utemiljöerna kan man notera terrasseringsmurar i granit eller betong, trappor i granit, smidesräcken. Matargatorna är asfalterade, med sentida inslag som trottoarer och dekorativa friser i betongplattor på sidorna. Ett annat nytt inslag är partierna med rött grus på gångar och små parkeringsfickor.

I nordväst, på kullens högsta punkt finns Nybodahemmet 13 och 62, med tre lite större tegelbyggnader kring en gårdsplan med vändplats. Husen fungerar idag som bostadshus och skola, och på gårdsplanen finns en lekplats. Längre åt öster finns ytterligare tre tegelbyggnader (Nybodahemmet 26-35, 14 samt 57-61) vilka idag är radhus med uteplatser. Dessa hus vänder entrésidorna mot gatorna, och på baksidorna bildas halvslutna gröna gårdsrum med ursprungliga skyddande murar i tegel.