Stäng fönster Stockholm kn, STORA KATRINEBERG 16 STORA KATRINEBERGS GÅRD

Beskrivning
Stora Katrinebergs gård, en herrgårdsanläggning från sent 1700-tal i Liljeholmen. Anläggningen består av huvudbyggnaden (hus 4), den norra flygeln (hus 5), den södra flygeln (hus 3) – sistnämnda byggnad byggdes på 1980-talet som en kopia av norra flygeln (på platsen för en äldre riven flygelbyggnad).

Anläggningen är belägen i det inre av ett stort kvarter med modern verksamhetsbebyggelse. Infart sker söderifrån, genom en portik i ett kontorshus utmed Liljeholmsvägen. Infarten slutar väster om gården, i en kvadratisk plats lagd med rött marktegel. De två flygelbyggnaderna förbinds gentemot platsen av ett dekorativt smidesstaket. Den norra flygeln ansluter vid sin östra gavel till en hög terrasseringsmur i kallmurad granit som avgränsar gårdsplanen åt norr och nordöst. I muren en källare, i formgjuten betong och med brun trädörr. Gårdsplanen har gräsmattor med lövträd, en del äldre. En grusad infart leder till huvudbyggnaden, och fortsätter runtom denna byggnads fasader. I mitten av gårdsplanen en gräsrundel. I övrigt gräsmattor kring husen, med lövträd samt häckar eller staket utåt.