Stäng fönster Stockholm kn, DE GAMLAS HEM 2

Beskrivning
Stureby sjukhem består av tretton byggnadskroppar varav flertalet uppfördes på 1930-talet. Huvudentrén till området är belägen i områdets nordöstra hörn i nära anslutning till Svedmyra tunnelbanestation. Området begränsas i norr av Tussmötevägen. Anläggningens mittparti utgörs av den stora vårdhemsbyggnaden (hus 13). Byggnadens huvudparti ligger i ost-västlig riktning med flyglarna svängda mot nordost respektive nordväst. I den nordöstra flygens förlängning ligger en kontorsbyggnad (hus 12). Väster om huvudbyggnaden ligger köksbyggnad (hus 1), tvättbyggnaden (hus 4) samt samlingssalen och kapellbyggnaden (hus 5). Söder om dessa byggnader ligger panncentral (hus14) och ett bostadshus (ursprungligen maskinistbostad, hus 11). Invid Tussmötevägen ligger ytterliggare två flygelbyggnader (hus 3 och 5) sammanlänkande med en byggnadskropp från 1975 (hus 2). Ytterliggare två flyglar finns placerade söder om huvudbyggnaden (hus 9-10). Inom anläggningen finns också två små garage av tillfällig karaktär i anslutning till bostadshuset samt en nätstation från 1983 vid Tussmötevägen (hus 17). Markbeläggningen runt byggnadskropparna är till stora delar asfalterad med inslag av smågatsten och betongstensplattor, invid flera av huskropparna är marken gräsplanterad. Området omgärdas av Gunnebostaket samt prydnadshäck mot Tussmötevägen. Uteplats med utemöbler och bevarade björkar, finns belägen på gården mellan hus 9-10. På gården mellan hus 3 och 5 finns en fontän. Portalbyggnad, kontorsbyggnaden, kapell och bostadshus har bevarat mycket av sina ursprungliga karaktärer medan de större vårdbyggnaderna har förändrats genom tillbyggda och inglasade balkonger samt utbytta entréer.