Stäng fönster Kumla kn, EKEBY PRÄSTGÅRD 2:1 EKEBY KYRKA

Beskrivning
Ekeby kyrka med kyrkogård omgärdas av en murad stenmur av natursten, täckt med en snedställd kalkstensöverliggare. Innanför muren löper en äldre trädkrans och från den södra entrén leder en äldre allé upp till kyrkans södra port. Utvidgningen mot norr omgärdas i väster och i norr även den av en stenmur lika den runt den äldre delen, samt i norr och i öster av en häck.

Det finns tre entréer till den äldre delen av kyrkogården, en i söder med murad och vitslammad stiglucka från 1960-talet, en i väster med dubbla grindstolpar i två höjder murade av kalksten med kalkstensöverliggare med en pargrind av svart smide samt en i öster med stolpar av granit, rundade i övre delen. Till utvidgningen i norr finns en entré i väster med murade grindstolpar, krönta med kalkstensöverliggare som bildar ett sadeltak, samt en pargrind av svart smide. Kyrkogården har ett enkelt gångsystem med asfalterade gångar, i övrigt är kyrkogården gräsbevuxen.

På utvidgningen, nordost om kyrkan, finns ett gravkapell från 1959 ritat av K. Martin Westerberg. Kapellet har ljusa slätputsade fasader och täcks av ett brant sadeltak lagt med rött tegel. I västra fasaden finns en pardörr målad i mörkbrun kulör.

Inventeringstillfällen 2003 samt 2008-01-17
Esbjörnson, Kyrkor i Örebro län, 2000.